Πόσο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι πρωταγωνιστές της ναυτιλίας για την πορεία του κλάδου

Πόσο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι πρωταγωνιστές της ναυτιλίας για την πορεία του κλάδου

158
Πόσο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι πρωταγωνιστές της ναυτιλίας για την πορεία του κλάδου

Το επίπεδο εμπιστοσύνης στην ναυτιλία μειώθηκε ελαφρώς κατά τη διάρκεια του τριμήνου που ολοκληρώθηκε τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με την τελευταία «Shipping Confidence Survey» του διεθνούς Οίκου Moore Stephens.

Επισημαίνεται ότι η ερευνητική ομάδα του οίκου στην προσπάθειά της για πιο ασφαλή συμπεράσματα χρησιμοποιεί έναν δείκτη εμπιστοσύνης στην ναυτιλία σύμφωνα με τον οποίο οι συμμετέχοντες στην έρευνα καλούνται να βαθμολογήσουν ευρύτερα τον κλάδο από 1 έως 10, αξιολογώντας κατά αυτόν τον τρόπο το επίπεδο εμπιστοσύνης. Ουσιαστικά το επίπεδο εμπιστοσύνη  αντανακλά τις θετικές ή μη προοπτικές για την πορεία του ναυτιλιακού κλάδου.

Έτσι λοιπόν το μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης στην ναυτιλιακή βιομηχανία κατά το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου διαμορφώθηκε στο 6,3, καταγράφοντας μείωση σε σχέση με το 6,4 του προηγούμενου τριμήνου, επίδοση η οποία αποτέλεσε την υψηλότερη των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

Από πλευράς ναυλωτών, το επίπεδο εμπιστοσύνης αυξήθηκε στο 7 από το 6,7 του προηγούμενου τριμήνου, φτάνοντας σε υψηλά εννέα μηνών. Σύμφωνα ωστόσο με την αξιολόγηση του ναυτιλιακού κλάδου από τους managers, το επίπεδο εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στο 6,2 από το 6,7, ενώ για τους ναυλομεσίτες διαμορφώνεται στο 4,9 από το 6,3.

Επιπρόσθετα το ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα οι οποίοι αναμένουν υψηλότερα επίπεδα ναύλων στην αγορά υγρού φορτίου αυξήθηκε κατά 3% στο 53%. Αντιθέτως απαισιόδοξα βλέπουν την ναυλαγορά ξηρού φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων οι συμμετέχοντες καθώς ο αριθμός που αναμένει υψηλότερα επίπεδα ναύλων μειώθηκε αισθητά στο 38% (-16%) και στο 26% (-17%) αντίστοιχα.

Στην τριμηνιαία έρευνα τονίζεται ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες κυρίως οδηγούνται από τις πολιτικές Τραμπ όσον αφορά το διεθνές εμπόριο, αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση για το κατά πόσο οι αλλεπάλληλοι δασμοί θα επηρεάσουν τον ναυτιλιακό κλάδο το επόμενο 12μηνο, το 42% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η επίδρασή τους θα είναι σημαντική και μόλις το 11% αναμένει ότι η επίδραση αυτή θα είναι ελάχιστη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.