Oι Γερμανοί πωλούν τα πλοία τους στους Έλληνες

Oι Γερμανοί πωλούν τα πλοία τους στους Έλληνες

549
Oι Γερμανοί πωλούν τα πλοία τους στους Έλληνες

Η Γερμανία, ένα από τα πιο παραδοσιακά ναυτιλιακά κράτη της γηραιάς ηπείρου, έχει δει τον εμπορικό της στόλο να συρρικνώνεται κατά το 1/3 τα τελευταία έξι χρόνια, καθιστώντας την ως έναν από τους μεγάλους χαμένους της ναυτιλίας όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Wall Street Journal.

Πιο συγκεκριμένα οι γερμανικοί ναυτιλιακοί όμιλοι διαχειρίζονται πλέον ένα στόλο 2.400 εμπορικών πλοίων όταν το 2012 διαχειρίζονταν έναν στόλο αποτελούμενο από 3.800 πλοία. Η συντριπτική πλειοψηφία ωστόσο δεν ήταν νηολογημένη στα γερμανικά νηολόγια. Σε όρους χωρητικότητας, το παραπάνω μεταφράζεται σε μείωση της τάξης του 25%.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της Ένωσης Γερμανών Πλοιοκτητών (VDR) σύμφωνα με τα οποία από τα πλοία αυτά που χάθηκαν από τα «γερμανικά χέρια» 140 (4,6 εκατ. gross tonnage αγοράστηκαν από Έλληνες πλοιοκτήτες, 70 πλοία (2,3 εκατ. gross tonnage) από Κινέζους και 50 πλοία (1,3 gross tonnage) από Σιγκαπουριανούς πλοιοκτήτες.

Τέλος ένα επίσης χαρακτηριστικό γεγονός που καταδεικνύει την «παρακμή» της γερμανικής ναυτιλίας αποτελεί η έξοδος πολλών γερμανικών τραπεζών (π.χ. Deutsche Bank) από την χρηματοδότηση του ναυτιλιακού κλάδου καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από αυτές αγγίζουν πλέον δεκάδες δις δολαρίων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.