Σόγια: Στην Κίνα η μερίδα του λέοντος των εξαγωγών από την Βραζιλία

Σόγια: Στην Κίνα η μερίδα του λέοντος των εξαγωγών από την Βραζιλία

49
Σόγια: Στην Κίνα η μερίδα του λέοντος των εξαγωγών από την Βραζιλία

Η Βραζιλία εξήγαγε 50,9 εκατ. τόνους σόγιας προς την Κίνα κατά το α’ οκτάμηνο του έτους, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί στο 78,8% των συνολικών εξαγωγών βραζιλιάνικης σόγιας.

Όπως είναι λογικό ο ασιατικός γίγαντας μετά την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ στρέφεται σε εναλλακτικές πηγές εισαγωγών σόγιας με την Βραζιλία να επωμίζεται το «βάρος» αυτό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του βραζιλιάνικου υπουργείου Γεωργίας, η χώρα της σάμπα απέστειλε προς την Κίνα την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018 6,8 εκατ. τόνους σόγιας παραπάνω συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (44,1 εκατ. τόνους).

Παράλληλα, τα ίδια στοιχεία μαρτυρούν αύξηση των συνολικών εξαγωγών σόγιας σε ετήσια βάση κατά 20% στους 64,6 εκατ. τόνους αξίας $25,72 δις. Ωστόσο, η αύξηση αυτή των εξαγωγών συνοδεύεται από μια μείωση των αποθεμάτων βραζιλιάνικης σόγιας με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα της Λατινικής Αμερικής δύσκολα θα ανταπεξέλθει στις ανάγκες του ασιατικού γίγαντα τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο, όταν και ξεκινά η νέα παραγωγική περίοδος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές σόγιας προς την Κίνα αποτέλεσαν το 30% των συνολικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της Βραζιλίας προς τρίτες χώρες κατά το α’ οκτάμηνο του έτους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.