Η Stena Line εισάγει την χρήση τεχνητής νοημοσύνης στα πλοία

Η Stena Line εισάγει την χρήση τεχνητής νοημοσύνης στα πλοία

205
Η Stena Line εισάγει την χρήση τεχνητής νοημοσύνης στα πλοία

Η εταιρεία Stena Line, στα πλαίσια των προσπαθειών της για μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και ελαχιστοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διενεργεί μια πιλοτική μελέτη η οποία αφορά τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης πάνω στα πλοία.

Σε στενή συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογίας Hitachi, αναπτύσσεται ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (ΑI) το οποίο θα βοηθήσει στην πρόβλεψη του πλέον αποδοτικού τρόπου λειτουργίας ενός συγκεκριμένου πλοίου για μια συγκεκριμένη διαδρομή. Το μοντέλο θα βοηθά τον καπετάνιο και τους αξιωματικούς του πλοίου και εφόσον έχει επιτυχία, θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας της Stena Line για μείωση της κατανάλωσης καυσίμων κατά 2,5% ετησίως.

“Το μοντέλο προσομοιώνει πολλά διαφορετικά σενάρια προτού προτείνει τις βέλτιστες επιλογές πορείας και απόδοσης. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης μπορούμε να εξετάσουμε ένα μεγάλο αριθμό μεταβλητών, όπως θαλάσσια ρεύματα, καιρικές συνθήκες, ρηχά νερά και ταχύτητα στο νερό, σε διάφορους συνδυασμούς, κάτι το οποίο θα ήταν αδύνατο να γίνει χειροκίνητα “, αναφέρει ο κ. Lars Carlsson, επικεφαλής του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης της Stena Line.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μοντέλο που να είναι τόσο ακριβές ώστε να αποτελέσει το τελικό σύστημα υποστήριξης αποφάσεων του καπετάνιου κατά τον προγραμματισμό κάθε ταξιδιού. Για παράδειγμα, εάν η τεχνητή νοημοσύνη μπορούσε να βοηθήσει με ακριβείς προβλέψεις των θαλάσσιων ρευμάτων, η οποία είναι μια από τις πιο περίπλοκες μεταβλητές σήμερα, θα βοηθούσε ακόμα και τον πιο έμπειρο καπετάνιο ή αξιωματικό.

Φωτό: Stela Line

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.