Τα ινδικά διαλυτήρια εκτός των «εγκεκριμένων» της Ε.Ε.;

Τα ινδικά διαλυτήρια εκτός των «εγκεκριμένων» της Ε.Ε.;

115
Τα ινδικά διαλυτήρια εκτός των «εγκεκριμένων» της Ε.Ε.;

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα ινδικά διαλυτήρια πλοίων να μην προλάβουν να ενταχθούν στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Μονάδων Ανακύκλωσης Πλοίων. Ο Κανονισμός της Ε.Ε. ορίζει ότι τα πλοία κρατών μελών θα πρέπει να ανακυκλώνονται σε μονάδες που πληρούν ορισμένες ελάχιστες προδιαγραφές και περιλαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Μονάδων Ανακύκλωσης. Ο κανονισμός ο οποίος ψηφίστηκε το 2013, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο χρόνος όμως που απομένει για την έναρξη της ισχύος του Κανονισμού φαίνεται να μην επαρκεί, καθώς οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης πλοίων στην Ινδία δεν έχουν ακόμα επιθεωρηθεί πλήρως από τους αρμόδιους ελεγκτές της Ε.Ε. για να μπορέσουν να λάβουν την πολυπόθητη έγκριση.

Από μέρους των πλοιοκτητών είναι επιτακτική ανάγκη να ενταχθούν στον κατάλογο οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης πλοίων στην Ινδία, καθώς σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εγκαταστάσεων ανακύκλωσης οι οποίες να συμμορφώνονται με τον «εγκεκριμένο» κατάλογο της Ε.Ε.

Όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, αρμόδιοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν προγραμματίσει επιθεωρήσεις το επόμενο διάστημα σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης πλοίων που βρίσκονται σε Ινδία και Τουρκία, με απώτερο στόχο να εντάξουν στον «εγκεκριμένο» κατάλογο όσες περισσότερες μονάδες γίνεται.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες για την ένταξη επιπλέον μονάδων στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Μονάδων Ανακύκλωσης Πλοίων.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/REHAN KHAN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.