Η ηλιακή ενέργεια το νέο στοίχημα για την Ινδία

Η ηλιακή ενέργεια το νέο στοίχημα για την Ινδία

50
Η ηλιακή ενέργεια το νέο στοίχημα για την Ινδία

Η Ινδία υιοθετεί περιβαλλοντικές πρακτικές στον τομέα των μεταφορών της προάγοντας μια πιο «πράσινη» συνείδηση στην χώρα.

Τον περασμένο Ιούλιο οι Ινδικοί Σιδηρόδρομοι (Indian Railways) έθεσαν σε λειτουργία το πρώτο τρένο με ηλιακά πάνελ στην οροφή του, μέσω των οποίων ηλιακή ενέργεια δίνει ισχύ στα φώτα του τρένου, στον κλιματισμό του αλλά και στους πίνακες ενημερώσεων των επιβατών.

Παρά το γεγονός ότι το τρένο θα εξακολουθήσει να κινείται με πετρέλαιο diesel, ωστόσο βασικά του συστήματα παίρνουν ισχύ από την ηλιακή ενέργεια αντικαθιστώντας γεννήτριες πετρελαίου που παραδοσιακά τα τροφοδοτούσαν, σύμφωνα με το World Economic Forum.

Με την χρήση έξι ηλιακών πάνελ σε κάθε τρένο υπολογίζεται ότι εξοικονομούνται περίπου 21.000 λίτρα πετρελαίου diesel τον χρόνο, ενώ σε ετήσια βάση μπορούν να συμβάλλουν σε μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 9%.

Όπως αναφέρει άρθρο του World Economic Forum κατά τη διάρκεια του 2014 οι Ινδικοί Σιδηρόδρομοι εκτιμάται ότι κατανάλωσαν 2,6 δις λίτρων πετρελαίου diesel.

Με την ενσωμάτωση ηλιακών πάνελ στο σιδηροδρομικό δίκτυο του Νέου Δελχί τίθεται ως στόχος η καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς η πρωτεύουσα της Ινδίας θεωρείται από τις πιο «μολυσμένες» στον κόσμο.

Οι Ινδικοί Σιδηρόδρομοι έχουν φιλόδοξα σχέδια αναφορικά με την χρήση ηλιακής ενέργειας. Μέχρι το 2020, το κρατικό δίκτυο μεταφορών της Ινδίας σχεδιάζει να παράγει περίπου 1.000 μεγαβάτ (MW) ηλιακής ενέργειας, τα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 5.000 MW μέχρι το 2025.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.