Θα ενδώσει η Ινδία στο κάλεσμα Τραμπ για το Ιράν;

Θα ενδώσει η Ινδία στο κάλεσμα Τραμπ για το Ιράν;

101
Θα ενδώσει η Ινδία στο κάλεσμα Τραμπ για το Ιράν;

ΗΠΑ και Ινδία προέβησαν σε «λεπτομερείς συζητήσεις» αναφορικά με την προτροπή της Ουάσινγκτον προς το Νέο Δελχί ώστε να διακόψει ολοσχερώς τις εισαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου, ανέφερε αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου.

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί τον οικονομικό αποκλεισμό του Ιράν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το πρόγραμμα για τα πυρηνικά και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη. Στο πλαίσιο αυτό η Ουάσινγκτον καλεί όλους τους εμπορικούς της εταίρους να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με το Ιράν και έτσι λοπόν η Ινδία δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Από την άλλη, παρά τη σφοδρή επιθυμία Τραμπ, μεγάλη μερίδα αξιωματούχων της ινδικής κυβέρνησης επιθυμεί να συνεχιστούν κανονικά οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν. Εξάλλου η Ινδία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο και τον δεύτερο σημαντικότερο αγοραστή (μετά την Κίνα) ιρανικού αργού.

Σε απάντηση το Ιράν παρέχει ευνοϊκούς όρους πίστωσης και σχεδόν μηδενικά έξοδα μεταφοράς «μαύρου χρυσού» προς την Ινδία.

Τέλος σημειώνεται ότι παρά την επιθυμία της Ινδίας να συνεχίσει κανονικά να εισάγει αργό από το Ιράν, τον Αύγουστο οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά το 1/3 καθώς τα κρατικά διυλιστήρια της Ινδίας ανέμεναν την άδεια της κυβέρνησης προκειμένου να αγοράσουν πετρέλαιο, το οποίο θα μεταφερόταν στη χώρα με ιρανικά δεξαμενόπλοια.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.