Η «πράσινη» συνείδηση σύμμαχος ή εχθρός για την παγκόσμια οικονομία;

Η «πράσινη» συνείδηση σύμμαχος ή εχθρός για την παγκόσμια οικονομία;

71
Η «πράσινη» συνείδηση σύμμαχος ή εχθρός για την παγκόσμια οικονομία;

Η υιοθέτηση μίας πιο «πράσινης» νοοτροπίας θα μπορούσε να συμβάλλει έως και $26 τρις στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2030. Αυτό υποστηρίζει μελέτη η οποία διεξήχθη από την Global Commission on the Economy and Climate.

Στόχος της μελέτης είναι να αλλάξει την λανθασμένη εντύπωση που επικρατεί ότι η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με άλλες πηγές ενέργειας θα υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη. Αυτή η αντίληψη έχει οδηγήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντοναλτ Τραμπ να πάρει την απόφαση να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συμφωνία των Παρισίων.

Ωστόσο, μέσα από την μελέτη της Global Commission on the Economy and Climate προκύπτει ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν «έξυπνες» επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των υποδομών κτλ., με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έως και 65 εκατ. νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030.

Στο πλαίσιο της μελέτης συστήνεται επίσης η επιβολή υψηλών τιμών, της τάξης των $ 40- 80 ανά τόνο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις ισχυρές οικονομίες του κόσμου.

Τα παραπάνω νούμερα είναι εντυπωσιακά και έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα την παραπάνω μελέτη η εναλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα προς άλλης μορφής ενέργειες, όπως η ηλιακή και η αιολική, θα μπορούσε να αποτρέψει έως το 2030 τον πρόωρο θάνατο 700.000 ατόμων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.