Ποια είναι τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κράτη σήμερα;

Ποια είναι τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κράτη σήμερα;

832
Ποια είναι τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κράτη σήμερα;

Ο νορβηγικός νηογνώμονας DNV GL και η Menon Economics, στο πλαίσιο της ναυτιλιακής έκθεσης «SMM Hamburg 2018», παρουσίασαν μία έρευνα με τίτλο «Leading Maritime Nations of the World» για το τρέχον έτος. Η έρευνα αφορά τα 30 μεγαλύτερα ναυτιλιακά κράτη στον κόσμο και στηρίζεται για την εξαγωγή αποτελεσμάτων σε τέσσερις παραμέτρους όπως είναι η ναυτιλία (40%), η ναυτιλιακή τεχνολογία (20%), η ναυτιλιακή χρηματοδότηση και νομοθεσία (20%), τα λιμάνια και οι υπηρεσίες logistics (20%) της κάθε χώρας.

Ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα της έρευνας καθώς όπως προκύπτει η Κίνα αποτελεί το μεγαλύτερο ναυτιλιακό κράτος για το 2018 σε παγκόσμια βάση. Ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία στην δεύτερη και στην τρίτη θέση αντίστοιχα.

Τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Γερμανία, ενώ η Νορβηγία και η Ν. Κορέα την πέμπτη και έκτη θέση, αντίστοιχα.

Στην έβδομη θέση βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ την δεκάδα συμπληρώνουν Ηνωμένο Βασίλειο, Σιγκαπούρη και Γαλλία.

Παρά το γεγονός ότι η δύναμη του ελληνόκτητου στόλου είναι κυρίαρχη, χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα υπερέχουν σε ό,τι αφορά την τεχνολογία και τους αυτοματισμούς στις υπηρεσίες logistics, ενώ οι ΗΠΑ και η Νορβηγία κατέχουν σημαντική θέση σε ό,τι αφορά την ναυτιλιακή χρηματοδότηση.