Η πολιτική Τραμπ – μπούμερανγκ για το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ;

Η πολιτική Τραμπ – μπούμερανγκ για το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ;

58
Η πολιτική Τραμπ – μπούμερανγκ για το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ;

Οι ΗΠΑ σημείωσαν και τον Ιούλιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, το υψηλότερο των τελευταίων πέντε μηνών, γεγονός που ενδεχομένως αντανακλά μια επιβράδυνση στην καλπάζουσα ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας για το γ’ τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση την Τρίτη 28 Αυγούστου, το εμπορικό έλλειμμα αγαθών (εξαιρούνται οι υπηρεσίες) τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 6,3% στα $72,2 δις όταν τον περασμένο Ιούνιο διαμορφώθηκε στα $67,9 δις. Σημειώνεται ότι το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούλιο ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα του από τον Φεβρουάριο και ενώ οικονομολόγοι και αναλυτές προέβλεπαν ότι θα κινηθεί λίγο κάτω από τα $69,4 δις.

Από την άλλη πλευρά τα αποθέματα χονδρικής αυξήθηκαν κατά 0,7%, ενώ αυτά λιανικής κατέγραψαν επίσης ισχνή αύξηση 0,4% τον Ιούλιο.

Τι ήταν αυτό όμως που επέφερε την διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ; Τον Ιούλιο οι εξαγωγές μειώθηκαν αισθητά για δεύτερο συνεχή μήνα με τα κεφαλαιουχικά και τα καταναλωτικά αγαθά να οδηγούν την μείωση αυτή. Ταυτόχρονα μόνο οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν σε μηνιαία βάση.

Μέχρι στιγμής το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι με την πλειοψηφία των αναλυτών να τονίζουν ότι πολλές χώρες ανά τον κόσμο μειώνουν τις εισαγωγές τους αμερικανικών προϊόντων λόγω της σκληρής πολιτικής του Προέδρου Τραμπ γύρω από το διεθνές εμπόριο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.