Μειωμένες αναμένονται οι εξαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου

Μειωμένες αναμένονται οι εξαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου

55
Μειωμένες αναμένονται οι εξαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν αναμένονται μειωμένες τον Αύγουστο και συγκεκριμένα κάτω από τα 70 εκατ. βαρέλια για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Νοεμβρίου ξεκινά ένας δεύτερος κύκλος αμερικανικών κυρώσεων προς την Τεχεράνη, γεγονός που σαφώς επηρεάζει την εξαγωγική δραστηριότητα του Ιράν.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν όλο αυτό το διάστημα τους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου να μειώσουν τις εισαγωγές τους προκειμένου να ασκηθεί στην Τεχεράνη πίεση να επαναδιαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για τα πυρηνικά.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αργού από τους ιρανικούς λιμένες εκτιμάται ότι θα καταρρεύσουν τον Αύγουστο στα 64 εκατ. βαρέλια ή 2,06 εκατ. βαρέλια/ημερησίως όταν το περασμένο Απρίλιο είχαν σπάσει κάθε ρεκόρ στα 92,8 εκατ. βαρέλια (3,09 εκατ. ημερησίως).

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν έχει προβεί σε μείωση των τιμών αργού πετρελαίου ούτως ώστε να κρατήσει ζεστό το ενδιαφέρον των αγοραστών διεθνώς εν μέσω της μείωσης αυτής των εξαγωγών τον Αύγουστο.

Η Κίνα, η οποία αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό για το ιρανικό αργό, έχει μειώσει τις εισαγωγές της επίσης στα 18,4 εκατ. βαρέλια τον Αύγουστο όταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα ο ασιατικός γίγαντας είχε εισάγει 24 εκατ. βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, οι εξαγωγές αργού από τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ προς την Ινδία αναμένεται να αυξηθούν στα 11 εκατ. βαρέλια αυτόν τον μήνα.

Tέλος είναι ενδεικτικό ότι κανένα φορτίο ιρανικού αργού πετρελαίου δεν έχει σταλεί προς την Νότια Κορέα από τον Ιούλιο έως σήμερα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.