Το σκηνικό γύρω από το δια αέρος εμπόριο

Το σκηνικό γύρω από το δια αέρος εμπόριο

82
Το σκηνικό γύρω από το δια αέρος εμπόριο

H WorldACD δημοσιοποίησε την Τρίτη 31 Ιουλίου τα ευρήματά της για την πορεία των διά αέρος μεταφορών φορτιών κατά τον περασμένο Ιούνιο.

Συγκεκριμένα μετά από δύο χρόνια ο όγκος των φορτίων που μεταφέρθηκαν μέσω αέρος τον Ιούνιο παρέμεινε σχετικά  σταθερός καθώς αυξήθηκε μόλις κατά 0,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Από την άλλη, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο όγκος αυξήθηκε κατά 3,7% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ωστόσο όπως επισημαίνει η WorldACD, οι προοπτικές για το β’ εξάμηνο του έτους δεν είναι σαφείς καθότι από την μία οι μεγάλες εταιρείες μεταφορών εμφανίζονται αισιόδοξες, από την άλλη πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν για τον αρνητικό αντίκτυπο που είναι δυνατό να επιφέρουν οι εμπορικές κυρώσεις Τραμπ στις παγκόσμιες εμπορικές ροές. Προφανώς και τα αποτελέσματα του Ιουνίου δεν αποτελούν ασφαλές δείγμα για το τι μέλει γενέσθαι για το υπόλοιπο του χρόνου.

Αναλύοντας γεωγραφικά το τοπίο για τις εμπορικές ροές δια αέρος, προκύπτει από την WorldACD ότι σε Αφρική, Ευρώπη Μέση Ανατολή και Νότια Ασία ο όγκος των φορτίων συρρικνώθηκε επίσης συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, όπως παρουσιάζεται και στο πιο κάτω διάγραμμα:

Air

Παράλληλα οι εξαγωγές φορτίων από αέρος από την Κίνα προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν σημαντικά τον Ιούνιο (-5,9%), ακολουθώντας κατά κάποιον τρόπο την πορεία όλου του πρώτου εξαμήνου του 2018 (-2,9%) αντανακλώντας προφανώς την επιδείνωση στις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Μειωμένες εμφανίστηκαν επίσης οι δια αέρος εμπορικές ροές από την Κίνα προς την Ευρώπη ενώ από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη το σκηνικό διαφοροποιείται καθώς σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 3,7%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Συμπεραίνεται λοιπόν ότι το πως θα κινηθεί το δια αέρος εμπόριο το επόμενο εξάμηνο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκτιμηθεί καθώς επηρεάζεται όπως και το δια θαλάσσης από πολλούς αστάθμητους παράγοντες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.