Σύγχρονες Μαντείες γύρω από τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών

Σύγχρονες Μαντείες γύρω από τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών

79
Σύγχρονες Μαντείες γύρω από τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών

Τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών ενδέχεται να μειωθούν κατά το 2018/2019 για δεύτερη συνεχή χρονιά καθώς η προσφορά ολοένα και εξασθενεί, ενώ η ζήτηση παραμένει σχετικά σταθερή.

Συγκεκριμένα, η Διεθνής Επιτροπή Σιτηρών (IGC) διατήρησε σταθερές τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ζήτηση σιτηρών στους 2.128 εκατ. τόνους κατά το ίδιο διάστημα με τις εκτιμήσεις για τα παγκόσμια αποθέματα να κάνουν λόγο για 532 εκατ. τόνους, μειωμένα κατά 69 εκατ. συγκριτικά με την παραγωγική περίοδο 2017/2018.

Από την άλλη, μπορεί η IGC να διαβλέπει μια σταθερότητα στην παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού έως το τέλος του 2019 στους 1,05 δις τόνους, αυξημένη κατά 8 εκατ. τόνους συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, ωστόσο εκτιμά ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα μειωθούν αρκετά και συγκεκριμένα κατά 16%. Η πτώση αυτή των αποθεμάτων, η οποία αντιστοιχεί σε 249 εκατ. τόνους, θα σηματοδοτήσει την μεγαλύτερη μεταξύ των σημαντικότερων δημητριακών ελέω αυξημένης ζήτησης. Παράλληλα, η κατανάλωση καλαμποκιού εκτιμάται στους 1,1 δις τόνους για το 2018/2019, αυξημένη κατά 19 εκατ. τόνους σε ετήσια βάση, απορροφώντας την ισχνή αυτή αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της IGC, το μόνο δημητριακό που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μια αύξηση των αποθεμάτων για το επόμενο παραγωγικό έτος είναι η σόγια, καθώς προβλέπεται ότι θα αγγίξουν συνολικά τους 44 εκατ. τόνους. Σημειώνεται ότι η παγκόσμια παραγωγή σόγιας έχει αυξηθεί οριακά από τις αμέσως προηγούμενες εκτιμήσεις και με την αναμενόμενη χαμηλότερη παγκόσμια κατανάλωση, η οποία θα οδηγηθεί κατά κύριο λόγο από την Κίνα, οι προοπτικές για τις εμπορικές ροές σόγιας σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν υποχωρήσει ελαφρά από τις εκτιμήσεις στις αρχές Ιουλίου.

Τέλος αναφορικά με το ρύζι, εκτιμάται ότι η παγκόσμια παραγωγή θα αυξηθεί κατά 3 εκατ. τόνους στους 491 εκατ. το 2018/2019, ωστόσο μια αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης στους 493 εκατ. τόνους θα επιφέρει ένα έλλειμα των αποθεμάτων της τάξης των 2 εκατ. τόνων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.