Τα scrubbers διεισδύουν για τα καλά στην παγκόσμια ναυτιλιακή ζωή

Τα scrubbers διεισδύουν για τα καλά στην παγκόσμια ναυτιλιακή ζωή

1038
Τα scrubbers διεισδύουν για τα καλά στην παγκόσμια ναυτιλιακή ζωή

Τα scrubbers φαίνεται πως κερδίζουν συνεχώς έδαφος στον ευρύτερο ναυτιλιακό κλάδο καθώς 983 πλοία παγκοσμίως έχουν ήδη εγκαταστήσει ή έχουν παραγγείλει τα εν λόγω συστήματα καθαρισμού καυσαερίων των πλοίων.

Αυτά τα ευρήματα προέκυψαν από την έρευνα της EGCSA (Exhaust Gas Cleaning System Association) βασισμένη σε πρόσφατες αναφορές σύμφωνα με τις οποίες μεγάλες πλοιοκτήτριες και διαχειρίστριες εταιρείες παγκοσμίως όπως η Spliethoff, η Frontline, η DHT και η Star Bulk έχουν επιλέξει scubbers για να εξοπλίσουν τα πλοία τους. Παράλληλα αναφέρεται επίσης μία κορυφαία εταιρεία στον κλάδο των containerships έχει επιβεβαιώσει ότι προτίθεται να στραφεί προς τα συγκεκριμένα συστήματα με σκοπό να ανταπεξέλθει στις περιβαλλοντικές προδιαγραφές του ΙΜΟ με ισχύ στις αρχές του 2020.

Σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα τα μεγαλύτερα εγκατεστημένα συστήματα διαχείρισης καυσαερίων αφορούσε κινητήρες ισχύος μεταξύ 25 και 30 MW. Ωστόσο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα νέα υβριδικά συστήματα αφορούν κινητήρες containerships ισχύος 72MW.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι το 60% των εγκαταστάσεων scrubbers σε νεότευκτα και second-hand λαμβάνει χώρα σε ναυπηγεία της Ασίας. Παράλληλα στην έρευνα τονίζεται ότι το 63% των πλοίων έχουν ήδη εγκαταστήσει scrubbers ή αναμένεται να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους, ενώ το 37% αφορά εγκαταστάσεις σε νεότευκτα, όπως παρουσιάζεται και στον παρακάτω πίνακα:

 EGCSA

Επισημαίνεται ότι τα συστήματα scrubbers εντοπίζονται πίσω στο 2015, όταν οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί για μέγιστες εκπομπές καυσαερίων 0,10% «ανάγκασαν» έναν αριθμό RοRο πλοίων να στραφούν προς τις τεχνολογίες αυτές. Στη συνέχεια ακολούθησε ο κλάδος των κρουαζιερόπλοιων και εν έτει 2018 ολοένα και περισσότερα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου παραγγέλνουν scrubbers, όπως παρουσιάζεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.