Ινδία: Σε σημαντικότατο προμηθευτή αργού αναδεικνύεται το Ιράν

Ινδία: Σε σημαντικότατο προμηθευτή αργού αναδεικνύεται το Ιράν

46
Ινδία: Σε σημαντικότατο προμηθευτή αργού αναδεικνύεται το Ιράν

To Ιράν αποτέλεσε τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή πετρελαίου για την Ινδία κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου ξεπερνώντας κατά αυτόν τον τρόπο την Σαουδική Αραβία λόγω της μειωμένης τιμής αργού που προσέφερε η Τεχεράνη, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Πετρελαίου της Ινδίας τη Δευτέρα 23 Ιουλίου.

Η Ινδία, η οποία αποτελεί τον κορυφαίο αγοραστή αργού του Ιράν μετά την Κίνα, εισήγαγε περίπου 5,67 εκατ. τόνους πετρελαίου κατά το τρίμηνο αυτό, αριθμός που αντιστοιχεί σε 457.000 βαρέλια/ημέρα. Αντιθέτως κατά το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν η Ινδία παρέλαβε 3,46 εκατ. τόνους πετρελαίου από το Ιράν ή 279.000 βαρέλια ημερησίως.

Επισημαίνεται ότι το Ιράκ αποτέλεσε τον κορυφαίο προμηθευτή «μαύρου χρυσού» για την Ινδία κατά το ίδιο διάστημα. Συγκεκριμένα εξήγαγε 7,27 εκατ. τόνους αργούς προς το Νέο Δελχί  όταν η Σαουδική Αραβία απέστειλε 5,22 εκατ. τόνους καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων αργού προς την Ινδία.

Ωστόσο τόσο η Ινδία όσο και άλλοι σημαντικοί εισαγωγείς πετρελαίου από την Τεχεράνη, πιέζονται διαρκώς να μειώσουν τις εισαγωγές τους από το Ιράν μετά την επιβολή νέων κυρώσεων της Ουάσιγκτον προς την χώρα τον περασμένο Μάιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον προηγούμενο μήνα η Ινδία ζήτησε από τα διυλιστήρια της χώρας να προετοιμαστούν για δραστικές μειώσεις στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters.

Τέλος τονίζεται ότι τον Ιούνιο οι εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας από το Ιράν, υποχώρησαν κατά 16% σε σχέση με τον Μάιο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.