Το σιτάρι θα σώσει την πληγωμένη οικονομία στην Αργεντινή;

Το σιτάρι θα σώσει την πληγωμένη οικονομία στην Αργεντινή;

104
Το σιτάρι θα σώσει την πληγωμένη οικονομία στην Αργεντινή;

H κυβέρνηση της Αργεντινής ευελπιστεί ότι το ρεκόρ παραγωγής σιταριού, το οποίο αναμένεται, θα εξισορροπήσει την «φτωχή» οικονομική απόδοση της χώρας κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους ελέω και των ελάχιστων επενδύσεων, του υψηλού πληθωρισμού και της μειωμένης παραγωγής σόγιας εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας.

Το Rosario Grains Exchange εκτιμά ότι η παραγωγή σιταριού στη χώρα στο τέλος του έτους θα ανέλθει στους 20 εκατ. τόνους ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 18,2 εκατ. τόνων κατά το παραγωγικό έτος 2016/2017.

Παράλληλα εκτιμάται ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις σιταριού θα αυξηθούν κατά 7% φέτος στα 6,1 εκατ. εκτάρια. Η Αργεντινή ευελπιστεί ότι ίσως επωφεληθεί και από τις αναμενόμενες χαμηλές σοδειές σιταριού από πλευράς Γερμανίας, Γαλλίας και Ρωσίας λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Οι αποδόσεις  των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού επιπρόσθετα αυξήθηκαν κατά 7% το τελευταίο εξάμηνο μετά τις εκτιμήσεις του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας για μειωμένες συγκομιδές σιταριού από την ΕΕ και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες ανακοινώθηκαν στις 12 Ιουλίου.

Τέλος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έσοδα της τάξης των $3,3 δις από τις εξαγωγές καλαμποκιού, ενώ ο Agustin Tejeda Rodríguez, οικονομολόγος του Buenos Aires Grains Exchange τόνισε ότι τόσο το σιτάρι όσο και το καλαμπόκι, τα οποία καλύπτουν περίπου το 75% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη χώρα, θα κάνουν τη διαφορά στην οικονομία της Αργεντινής φέτος.

Φωτό: puertobuenosaires.gov.ar

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.