Κυβερνητική κρίση στην Βρετανία λόγω Brexit

Κυβερνητική κρίση στην Βρετανία λόγω Brexit

74
Κυβερνητική κρίση στην Βρετανία λόγω Brexit

Η βρετανική κυβέρνηση έχει περιέλθει σε δίνη παραιτήσεων των υπεύθυνων για το Brexit υπουργών της, χωρίς κανείς προς το παρόν να μπορεί να εικάσει ποιες μπορεί είναι οι επιπτώσεις αυτών των δραματικών εξελίξεων στην κεντρική βρετανική πολιτική σκηνή εν όψει και των τελικών διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ τον επόμενο Μάρτιο.

Πιο συγκεκριμένα μετά την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και του υφυπουργού Στιβ Μπέικερ, επιστολή παραίτησης προς την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι απέστειλε πριν από λίγες ώρες και ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Μάλιστα, η παραίτηση του τελευταίου έχει μεγάλη βαρύτητα, καθώς υπήρξε κατά την προεκλογική διαδικασία του δημοψηφίσματος ο κύριος εκπρόσωπος της καμπάνιας αποχώρησης από την ΕΕ και, βεβαίως, ένας από τους διαπρύσιους υποστηρικτές του σκληρού Brexit.

Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ειδησεογραφικά μέσα, ο μέχρι πριν από λίγες ώρες αρμόδιος υπουργός αρμόδιος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ντέιβιντ Ντέιβις, στην επιστολή παραίτησής του δηλώνει πως η πολιτική της Βρετανίδας πρωθυπουργού λειτουργεί υπονομευτικά για τις διαπραγματεύσεις της χώρας με τις Βρυξέλλες, ενώ υποστηρίζει πως αν ακολουθηθεί η υφιστάμενη πολιτική το βρετανικό Κοινοβούλιο δεν θα ανακτήσει τις εξουσίες του μετά την αποχώρηση. Οι λόγοι της παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον δεν έχουν γίνει προς ώρας γνωστοί, αλλά οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως σαφώς σχετίζεται με την διαπραγματευτική τακτική της Τερέζα Μέι και την προσπαθειά της να περιορίσει το ρόλο του Κοινοβουλίου, προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες του soft Brexit, που κατά τον βρετανικό Τύπο η ίδια επιδιώκει.

Να σημειωθεί, ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο είχε καταλήξει ως προς την διαπραγματευτική πολιτική και το σχέδιο της Βρετανίας για αποχώρηση από την ΕΕ και με βάση αυτές τις αποφάσεις καλούσε τις Βρυξέλλες να «σοβαρευτούν», ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η όλη διαδικασία.

Πλέον, όμως, τόσο η Downing Street όσο και το συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας φέρονται σαφώς διχασμένοι ως προς την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί σχετικά με το Brexit. Μάλιστα, οι Ευρωσκεπτικιστές του κόμματός της θεωρούν ότι η Μέι προχωρά σε ένα μη «καθαρό» διαζύγιο από τις Βρυξέλλες, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις υποσχέσεις της, υποστηρίζοντας προτάσεις όπως, για παράδειγμα, περί δημιουργίας «χώρου ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών».

Όπως αναφέρουν οι βρετανικές εφημερίδες τις τελευταίες ώρες διακινείται και το σενάριο να ζητήσει η ίδια ψήφο εμπιστοσύνης, για να ενισχύσει την κλιδονιζόμενη θέση τόσο της ίδιας όσο και της κυβέρνησής της, ενώ ο φόβος για ένα μη συντεταγμένο Brexit έρχεται και πάλι δυναμικά στην επιφάνεια.

Ενδιαφέρον, όμως, έχει και το twit του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο οποίο ο τελευταίος γράφει: «Οι πολιτικοί έρχονται και πάνε, αλλά τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει παραμένουν. Δεν μπορώ παρά να λυπούμαι που η ιδέα του Brexit δεν έφυγε κι αυτή μαζί με τους Ντέιβις και Τζόνσον. Αλλά … ποιός ξέρει; ». Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι οι Βρετανοί θα είναι ευπρόσδεκτοι να παραμείνουν στην ΕΕ, σε περίπτωση μη υλοποίησης του Brexit.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/HANNAH MCKAY

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.