Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον OPEC προκαλεί αντιδράσεις

Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον OPEC προκαλεί αντιδράσεις

108
Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον OPEC προκαλεί αντιδράσεις

Η πρόσφατη απόφαση του OPEC να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες μέλη του κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα, «χαλαρώνοντας» τις περικοπές που είχαν τεθεί στα τέλη του 2016 στην παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και προβληματισμούς.

Ο Ιρανός υπουργός πετρελαίου, κ. Shana Zangeneh, συστήνει να τεθούν κάποια όρια στην πετρελαϊκή παραγωγή ορισμένων χωρών – μελών του OPEC προκειμένου να συμμορφώνονται με την απόφαση που έλαβε ο Οργανισμός στις 22 και 23 Ιουνίου στη Βιέννη και να μην αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή τους, καθώς αυτό αποτελεί ρήξη της συμφωνίας τους.

Ο ίδιος, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass, απευθύνθηκε εγγράφως στον πρόεδρο του OPEC και υπουργό ενέργειας και βιομηχανίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κ. Suhail Mohamed Al Mazrouei, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι όλες οι χώρες μέλη του Οργανισμού θα «συμμορφωθούν» με την απόφαση να αυξηθεί η παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα και δεν θα υπερβούν τα όρια, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών.

Στην έγγραφη έκκληση του Ιρανού προέδρου πετρελαίου προς τον πρόεδρο του OPEC επισημαίνεται ότι κάθε μονομερής αύξηση της παραγωγής πετρελαίου άνω των επιτρεπόμενων ορίων από τις χώρες μέλη του Οργανισμού ενδεχομένως ωθήσει σε περαιτέρω εμπορικά προστατευτικά μέτρα των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.

Την ίδια ώρα η Ρωσία εκτιμάται ότι, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας του OPEC, θα αυξήσει την πετρελαϊκή της παραγωγή κατά 200.000 βαρέλια/ημέρα, όπως ανέφερε ο υπουργός ενέργειας της χώρας, κ. Alexander Novak.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.