Η Σαουδική Αραβία αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου μετά τη συνεδρίαση του OPEC

Η Σαουδική Αραβία αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου μετά τη συνεδρίαση του OPEC

53
Η Σαουδική Αραβία αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου μετά τη συνεδρίαση του OPEC

Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού πετρελαίου του κόσμου, έχει αυξήσει την πετρελαϊκή παραγωγή της σε 10,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά τον μήνα Ιούνιο σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το Reuters την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018.

Όπως επισημαίνεται η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας για τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 700.000 βαρέλια ημερησίως συγκριτικά με τον Μάιο, γεγονός το οποίο θα επιφέρει μια αυξημένη προσφορά από τις χώρες του OPEC κατά τον Ιούνιο παρά την πτώση στις εξαγωγές από πλευράς Ιράν.
Η κίνηση αυτή της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη της επιδίωξής της για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών «μαύρου χρυσού», οι οποίες φέτος για πρώτη φορά από το 2014 ανήλθαν στα $80. Παράλληλα αποτελεί απόρροια της προτροπής των ΗΠΑ τόσο προς στη Σαουδική Αραβία όσο και προς άλλα μέλη του OPEC να αυξήσουν την πετρελαϊκή τους παραγωγή με στόχο να αντισταθμιστούν οι όποιες απώλειες προκλήθηκαν από τις νέες αμερικανικές κυρώσεις προς το Ιράν.

Επισημαίνεται ότι το Σάββατο 23 Ιουνίου οι σημαντικότερες πετρελαϊκές χώρες εντός και εκτός OPEC συμφώνησαν να επιστρέψουν στις προ περικοπών «εποχές» αναφορικά με την παραγωγή αργού πετρελαίου, έπειτα από αρκετούς μήνες μειωμένης παραγωγικής δραστηριότητας τόσο της Βενεζουέλας όσο και της Αγκόλα.

Παράλληλα ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, δήλωσε ότι το Βασίλειο θα αυξήσει την παραγωγή κατά εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια το προσεχές διάστημα. Επισημαίνεται ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου στη χώρα της Μέσης Ανατολής αυξάνεται αισθητά κατά τους θερινούς μήνες καθώς χρησιμοποιείται από εγχώριες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες.

Τέλος, όπως αναφέρει το Reuters οι εξαγωγές έχουν επίσης αυξηθεί τον Ιούνιο καθώς κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι αποστολές προς το εξωτερικό έχουν ανέλθει στα 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.