Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ψυχολογία των ναυτικών

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ψυχολογία των ναυτικών

1853
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ψυχολογία των ναυτικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Ναυτικό στις 25 Ιουνίου και στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της που είχε ως θέμα την ευημερία των ναυτικών (Seafarers’ Wellbeing) η ECSA, καθώς και το Ναυτικό Επιμελητήριο του Ηνωμένου Βασιλείου και η Ένωση Πλοιοκτητών της Ολλανδίας έχουν δημιουργήσει ιστοσελίδες στις οποίες επισημαίνεται η σημασία της ψυχικής υγείας των ναυτικών.

Στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες αναφέρονται επίσης υπηρεσίες, καθώς και δίκτυο ιδρυμάτων στα οποία μπορεί να απευθυνθούν οι ναυτικοί σε περίπτωση που βιώνουν έντονο στρες.

Οι πρωτοβουλίες αυτές ελήφθησαν μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Γέιλ σε 1.000 ναυτικούς στο πλαίσιο της οποίας πρoέκυψε ότι το 26% των συμμετεχόντων αισθάνονται έντονη θλίψη και απαισιοδοξία.

Τον περασμένο Μάιο το Ναυτικό Επιμελητήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και εμπορικές ενώσεις ναυτικών εξέδωσαν οδηγίες στις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να δράσουν προληπτικά με στόχο τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας των ναυτικών, καθώς η ζωή στην θάλασσα μπορεί να οδηγήσει ορισμένους ναυτικούς να αισθάνονται μοναξιά και απομόνωση.

Ο γενικός γραμματέας της ECSA, κ. Martin Dorsman, ανέφερε ότι η ναυτιλία θα πρέπει να στηρίζεται σε ένα ικανό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις και στο έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον που διέπει το ναυτικό επάγγελμα. Από τη μεριά της ECSA αναφέρθηκε ότι θα γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να στηρίξει την ευημερία των ναυτικών.

Οι ιστοσελίδες που έχουν δημιουργήσει η ECSA, το Βρετανικό Ναυτικό Επιμελητήριο και η Ένωση Πλοιοκτητών της Ολλανδίας για την προστασία της ψυχικής υγείας των ναυτικών είναι οι παρακάτω:

KVNR – https://www.kvnr.nl/dvdz

UK Chamber of Shipping – https://www.ukchamberofshipping.com/mental-health/

ECSA- https://www.ecsa.eu/international-support-services-available-seafarers-anywhere-world

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.