Τα μέτρα Τραμπ «τρομάζουν» και τον κατασκευαστικό κλάδο σκαφών αναψυχής

Τα μέτρα Τραμπ «τρομάζουν» και τον κατασκευαστικό κλάδο σκαφών αναψυχής

111
Τα μέτρα Τραμπ  «τρομάζουν» και τον κατασκευαστικό κλάδο σκαφών αναψυχής

Οι Αμερικανοί κατασκευαστές σκαφών προέτρεψαν τον Πρόεδρο Τραμπ την Τετάρτη 20 Ιουνίου να αποσύρει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικού αλουμινίου, καθώς όπως ανέφεραν οι «επιβλαβείς» αυτές πολιτικές θα κοστίσουν ακριβά στις αμερικανικές βιομηχανίες.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Θαλάσσιων Σκαφών (National Marine Manufacturers Association -NMMA), Thom Dammrich, ανέφερε ότι οι πολιτικές αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις ακμάζουσες βιομηχανίες της χώρας, μεταξύ των οποίων και τον κατασκευαστικό κλάδο σκαφών αναψυχής. Παράλληλα τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση στην προσπάθεια της να «τιμωρήσει» την Κίνα, προκαλεί όλεθρο στην παγκόσμια οικονομία.

Όπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ακόμη 300 προϊόντα, τα οποία συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία των σκαφών αναψυχής, υπόκεινται σε δασμούς της τάξης του 25%.

Εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο Καναδάς, η ΕΕ και το Μεξικό, που αντιπροσωπεύουν το 69% των εξαγωγών αμερικανικών σκαφών, έχουν προαναγγείλει αντίποινα στις εισαγωγές τους της τάξης του 10, 25 και 15% αντίστοιχα, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο κλάδος αναμένεται να πληγεί ανεπανόρθωτα.

Τέλος τονίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της NMMA, τα σκάφη, τα οποία για την παραγωγή τους χρησιμοποιείται αλουμίνιο, αντιπροσωπεύουν το 44% των νέων πωλήσεων αμερικανικών σκαφών ετησίως ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτές ανέρχονται στα $3 δις κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.