Ξεκινά η λειτουργία του Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline

Ξεκινά η λειτουργία του Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline

128
Ξεκινά η λειτουργία του Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η τελετή για την έναρξη λειτουργίας του Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), μήκους 1.850 χλμ, ο οποίος έχει κατασκευαστεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Τουρκία και την Ευρώπη.

Το συγκεκριμένο ενεργειακό έργο είναι στρατηγικής σημασίας για το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, καθώς δίνει τη δυνατότητα στο Αζερμπαϊτζάν να εξάγει για πρώτη φορά φυσικό αέριο προς την Ευρώπη και ενισχύει συγχρόνως τον ρόλο της Τουρκίας ως ένας περιφερειακός κόμβος ενέργειας.

Ο αγωγός TANAP εντάσσεται στο «Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου» (Southern Gas Corridor), μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την δημιουργία έργων υποδομών με στόχο τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε. μέσω της μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς την Ευρώπη.

Ο TANAP, συνολικής αξίας $8 δις, εκτιμάται ότι θα διαθέτει σε αρχικό στάδιο τη δυνατότητα μεταφοράς 16 δις κ.μ. φυσικού αερίου, εκ των οποίων τα 6 δις θα παραδίδονται στην Τουρκία και τα υπόλοιπα 10 δις στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.