Τι συμβαίνει στον ΙΜΟ;

Τι συμβαίνει στον ΙΜΟ;

381
Τι συμβαίνει στον ΙΜΟ;

Αναμενόμενη…έκπληξη αποτελεί η παρέμβαση δυο σημαντικών ναυτιλιακών κρατών για τον τρόπο διοίκησης και λήψης αποφάσεων στο διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό.

Τo νηολόγιο της Λιβερίας επιβεβαίωσε με σχετική ανακοίνωση την Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018, την υποστήριξη του προς την πρωτοβουλία της Αυστραλίας να ασκήσει πίεση στον IMO, προκειμένου να επανεξετάσει και να επαναπροσδιορίσει τους τρόπους λήψης αποφάσεων του. Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας φαίνεται να είναι η ενίσχυση της διαφάνειας στους κόλπους του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Η Λιβερία, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα flag state παγκοσμίως, αναμένεται να υποβάλει πρόταση στο IMO Council Meeting που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούλιο, αναφορικά με το ρόλο του IMO Council και του IMO Assembly. Επιδιώκει μάλιστα κατά αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερη διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του IMO, αλλά και ευρύτερη αντιπροσώπευση των ενδιαφερόμενων μελών και κοινωνικών εταίρων.

Η παρέμβαση της Αυστραλίας αφορά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τον περιορισμό της εσωστρέφειας που χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα τον IMO, υποστηρίζοντας την ανοιχτή συμμετοχή των Κρατών- Μελών στις συζητήσεις και στις αποφάσεις του ΙΜΟ.

Χαρακτηριστικά ο κ. Scott Bergeron, CEO του νηολογίου της Λιβερίας, δήλωσε πως «ως ένα εκ των ιδρυτικών μελών του ΙΜΟ και ως το δεύτερο μεγαλύτερο flag state παγκοσμίως, η Λιβερία ανέκαθεν υπήρξε, και θα συνεχίσει να είναι, υποστηρικτής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Αποτελεί ωστόσο υποχρέωσή μας να υποστηρίξουμε την πρωτοβουλία της Αυστραλίας για την άσκηση πίεσης προς διεξαγωγή μεταρρυθμίσεων στις διαδικασίες και τα όργανα λήψης αποφάσεων του IMO, καθώς αυτές δεν συνάδουν πλέον με τον 21ο αιώνα, ενώ ενδέχεται να τις καθιστούν ευάλωτες σε εμπορικές επιρροές».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.