Η Aker Arctic πραγματοποιεί δοκιμές σε ένα νέο μοντέλο αυτόνομου πλοίου

Η Aker Arctic πραγματοποιεί δοκιμές σε ένα νέο μοντέλο αυτόνομου πλοίου

237
Η Aker Arctic πραγματοποιεί δοκιμές σε ένα νέο μοντέλο αυτόνομου πλοίου

Ένα μοντέλο αυτόνομου πλοίου δοκιμάστηκε με επιτυχία στο εργαστήριο δοκιμών μοντέλων που λειτουργούν σε συνθήκες πάγου της Aker Arctic, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, το μοντέλο του πλοίου ήταν σε θέση να ανιχνεύει εμπόδια μέσα στη δεξαμενή χρησιμοποιώντας δικούς του αισθητήρες, να πραγματοποιεί ελιγμούς γύρω από τα εμπόδια χωρίς να παρεμβαίνει χειριστής και να προσδένει αυτόματα σε αποβάθρα. Η εν λόγω δοκιμή διεξήχθη σε νερά χωρίς πάγο.

Το ασύρματο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή διαθέτει σύστημα πρόωσης το οποίο τροφοδοτείται από μπαταρία, σύστημα μεταφοράς δεδομένων στην ξηρά, καθώς και ένα αυτόνομο σύστημα πλοήγησης που κατευθύνει το πλοίο γύρω από τα εμπόδια που ανιχνεύονται από τους αισθητήρες που διαθέτει. Τα διάφορα εξαρτήματα συνδέονται χρησιμοποιώντας το Distributed Intelligent Vessel Components (DIVEC™), μια ειδικά διαμορφωμένη δομή δικτύου που παρέχει ένα σύγχρονο πρωτόκολλο για τη σύνδεση και τη μεταφορά των απαραίτητων δεδομένων μεταξύ των συσκευών.

Ενώ το εργαστήριο της Aker Arctic χρησιμοποιείται συνήθως για τη δοκιμή παγοθραυστικών πλοίων, αποτελεί παράλληλα μια εξαιρετική εγκατάσταση για την ανάπτυξη και τη δοκιμή της τεχνολογίας, των αισθητήρων, των αλγορίθμων και των συστημάτων ελέγχου πρόωσης τα οποία αναπτύσσονται για αυτόνομα πλοία που πρόκειται να επιχειρούν σε σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες. Το DIVEC ™ παρέχει μια επεκτάσιμη και προσαρμόσιμη δομή που επιτρέπει τη διασύνδεση με συστήματα και εξαρτήματα τρίτων. Η τεχνολογία η οποία χρησιμοποιείται στις δοκιμές του εν λόγω αυτόνομου πλοίου στο εργαστήριο, προσαρμόζεται επίσης και σε πρωτότυπα μισής και πλήρους κλίμακας.

Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία η Aker Arctic είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη των αυτόνομων πλοίων.

Φωτό: akerarctic.fi

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.