Μία νέα πύλη εμπορευμάτων ανοίγεται προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής

Μία νέα πύλη εμπορευμάτων ανοίγεται προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής

81
Μία νέα πύλη εμπορευμάτων ανοίγεται προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής

Τα μειωμένα τέλη διαχείρισης των υπό διαμετακόμιση containers από τους τερματικούς σταθμούς αναδεικνύουν την θέση του τερματικού σταθμού Aqaba Container Terminal (ACT) ως μία νέα πύλη για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές εμπορευμάτων προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής και ειδικά το Ιράκ.

Ο τερματικός σταθμός Aqaba Container Terminal (ACT), ο οποίος βρίσκεται στο λιμένα της Ιορδανίας, στην Ερυθρά Θάλασσα, μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση διαμετακομιστικού εμπορίου, καθώς απέχει 550 χλμ. ή 36 ώρες οδικώς από την ιρακινή πόλη Traibil και 48 ώρες από την Βαγδάτη, την πρωτεύουσα του Ιράκ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ACT, κ. Steven Yoogalingam, επεσήμανε ότι το Aqaba Container Terminal μπορεί να αποτελέσει μια ανταγωνιστική πύλη για το Ιράκ, ενισχύοντας περαιτέρω το λιμενικό σύστημα της χώρας και ενδυναμώνοντας το μεταφορικό σύστημα μεταξύ της Ιορδανίας και του Ιράκ με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής.

Το Aqaba Container Terminal εκτιμάται ότι αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο τερματικό σταθμό διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τον αντίστοιχο τερματικό σταθμό στο λιμένα της Jeddah στη Σαουδική Αραβία.

Ο τερματικός σταθμός Aqaba Container Terminal (ACT) έχει την ικανότητα να εξυπηρετεί πλοία χωρητικότητας έως και 14.500 TEUs, διαθέτει αποβάθρα μήκους 1 χλμ., ενώ η διαχειριστική του ικανότητα φτάνει τα 1,3 εκατ. TEUs σε ετήσια βάση.

Το περασμένο έτος ο συγκεκριμένος τερματικός σταθμός διαχειρίστηκε φορτία 804.000 TEUs, ενώ εξυπηρέτησε πλοία των δέκα μεγαλύτερων εταιρειών στην αγορά των containerships. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στο Ιράκ και στην Ιορδανία να έχουν πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.