Ο τριπλασιασμός απώλειας πάγου στην Ανταρκτική προκαλεί πονοκέφαλο στους ειδικούς

Ο τριπλασιασμός απώλειας πάγου στην Ανταρκτική προκαλεί πονοκέφαλο στους ειδικούς

138
Ο τριπλασιασμός απώλειας πάγου στην Ανταρκτική προκαλεί πονοκέφαλο στους ειδικούς

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες στην Ουάσινγκτον για λογαριασμό του περιοδικού «Nature», η απώλεια των πάγων στην Ανταρκτική που παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια έχει σαν αποτέλεσμα η στάθμη της θάλασσας να ανέβει κατά 7,6 χιλιοστά από το 1992.

Επισημαίνεται ότι το 40% της αύξησης της στάθμης της θάλασσας έχει προκληθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Πριν το 2012 χάνονταν 76 δις τόνοι πάγου στην Ανταρκτική κάθε χρόνο αυξάνοντας έτσι τη στάθμη της θάλασσας κατά 0,2 χιλιοστά σε ετήσια βάση. Ωστόσο έκτοτε το πρόβλημα φαίνεται να διογκώνεται με «βίαιους» ρυθμούς όπως επισημαίνεται στην έρευνα, καθώς μεταξύ 2012 και 2017, η Ανταρκτική «έχασε» 219 δις τόνους πάγου ετησίως, αριθμός τριπλάσιος από ότι πριν το 2012.

Τονίζεται ότι η ραγδαία απώλεια πάγων που παρατηρείται στην Ανταρκτική τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα κυρίως της τήξης του στρώματος πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής γεγονός που αντανακλά το αυξανόμενο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Από την άλλη πλευρά η κατάσταση φαίνεται να είναι περισσότερη σταθερή και ελεγχόμενη στην Ανατολική Ανταρκτική.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι η έρευνα αποτελεί απόρροια της μελέτης μιας μεγάλης ομάδας εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι προχώρησαν συνολικά σε 24 μετρήσεις απώλειας πάγου στην περιοχή της Ανταρκτικής.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.