Κινεζικό δέλεαρ προς τις ΗΠΑ περιορισμού του ελλείμματος

Κινεζικό δέλεαρ προς τις ΗΠΑ περιορισμού του ελλείμματος

81
Κινεζικό δέλεαρ προς τις ΗΠΑ περιορισμού του ελλείμματος

Η Κίνα προσφέρθηκε να προβεί σε μαζικές εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο αμερικανικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με τον ασιατικό γίγαντα, εφόσον οι ΗΠΑ δεν θέσουν δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal αναφέρεται ότι Κινέζοι αξιωματούχοι σε συνομιλίες τους με τον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο δεσμεύτηκαν ότι η χώρα τους θα μπορούσε να αγοράσει αμερικανικά προϊόντα αξίας έως και 70 δις δολάρια, σε διάστημα ενός έτους. Οι κινεζικές προτάσεις αφορούν την αγορά αγροτικών προϊόντων (δημητριακά, σόγια κ.ά.) καθώς επίσης και την αγορά προϊόντων ενέργειας (φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα). Προς επίρρωση των κινεζικών προθέσεων, η φίλα προσκείμενη στην κινεζική κυβέρνηση εφημερίδα Xinhua ανέφερε ότι η ασιατική χώρα προτίθεται να αυξήσει τις εισαγωγές της από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί αν η αμερικανική πλευρά θέσει οποιασδήποτε μορφής εμπορικό περιορισμό, όπως η αύξηση των δασμών.

Το έλλειμμα των ΗΠΑ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με την Κίνα ανέρχεται σε 375,2 δις δολάρια και ο Αμερικανός Πρόεδρος θέτει επί τάπητος μέτρα περιορισμού των εισαγωγών κινεζικών προϊόντων ώστε να περιοριστεί το έλλειμμα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.