Η Τουρκία αποκτά νέο διυλιστήριο με τις ευλογίες του Αζερμπαϊτζάν

Η Τουρκία αποκτά νέο διυλιστήριο με τις ευλογίες του Αζερμπαϊτζάν

153
Η Τουρκία αποκτά νέο διυλιστήριο με τις ευλογίες του Αζερμπαϊτζάν

Θυγατρική εταιρεία της κρατικής πετρελαϊκής SOCAR του Αζερμπαϊτζάν, θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2018  την λειτουργία του διυλιστηρίου Star στη Σμύρνη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 ο γενικός διευθυντής του διυλιστηρίου.

Το διυλιστήριο, του οποίου η επένδυση θα ανέλθει στα 6,3 δις δολάρια, αναμένεται να μειώσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας κατά 1,5 δις δολάρια, «ανακουφίζοντας» τις εισαγωγές πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένου και του diesel.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Hurriyet, ο γενικός διευθυντής του Star, Mesut İlter, δήλωσε ότι η κατασκευή του 99.1% του διυλιστηρίου που χωροθετείται σε 2.400 στρέμματα στην περιοχή της Σμύρνης ,έχει ολοκληρωθεί.

Παράλληλα ο κ. İlter ανέφερε ότι τα υποσυστήματα του έργου έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν, ενώ το διυλιστήριο θα επεξεργάζεται 10 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου ετησίως. Επιπρόσθετα η συνεισφορά του Star στην παραγωγή diesel θα ανέλθει στους 5 εκατ. τόνους ετησίως, μειώνοντας κατά αυτό τον τρόπο τις εισαγωγές diesel της γείτονας χώρας από 55% σε 40%.

Τέλος σύμφωνα με τον κ. İlter η πλήρης λειτουργία του Star θα ξεκινήσει στις αρχές του 2019 και πρόσθεσε ότι η κατανάλωση καυσίμων της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 4% τα τελευταία δέκα χρόνια και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 2-3% τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.