Eκτόξευση για την τιμή του «μαύρου χρυσού» το 2019

Eκτόξευση για την τιμή του «μαύρου χρυσού» το 2019

411
Eκτόξευση για την τιμή του «μαύρου χρυσού» το 2019

Υπάρχει πιθανότητα η τιμή του αργού πετρελαίου να φτάσει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι το επόμενο έτος εξαιτίας της συρρίκνωσης της προσφοράς και της ισορροπίας της ζήτησης στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Αυτά υποστήριξε η Bank of America Merrill Lynch σε έκθεσή της την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018.

Παράλληλα ο επενδυτικός κολοσσός ανέφερε ότι οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των κυρώσεων που είναι πιθανό να επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο Ιράν, γεγονός που θα εμποδίσει την Τεχεράνη να εξάγει πετρέλαιο και θα πυροδοτήσει αναταραχές στην παγκόσμια προσφορά.

Επισημαίνεται ότι μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, οι τιμές αργού πετρελαίου έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2014. Παράλληλα η Bank of America στην έκθεσή της προβλέπει η τιμή του Brent κατά μέσο όρο θα κινηθεί στα 70 δολάρια το βαρέλι, ενώ για το 2019 θα ανέλθει στα 75 δολάρια.

«Έχουμε θέσει ως τιμή-στόχο για το Brent τα 90 δολάρια το βαρέλι για το δεύτερο τρίμηνο του 2019», διαμήνυσε στην έκθεση ο Francisco Blanch, επικεφαλής ερευνών της Bank of America για τα εμπορεύματα και πρόσθεσε: «Αναμένουμε ότι μέσα στους επόμενους 18 μήνες οι παγκόσμιες ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου θα ενισχυθούν».

Συνοπτικά να αναφέρουμε ότι η έκθεση υπογραμμίζει ως κύριους λόγους της αύξησης της τιμής του «μαύρου χρυσού» την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, την πτώση της παραγωγής αργού πετρελαίου στη Βενεζουέλα και την ενδεχόμενη μείωση των εξαγωγών από το Ιράν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.