Σε «έξαρση» οι εξαγωγές φρούτων της Τυνησίας

Σε «έξαρση» οι εξαγωγές φρούτων της Τυνησίας

100
Σε «έξαρση» οι εξαγωγές φρούτων της Τυνησίας

Tα έσοδα από τις εξαγωγές φρούτων σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά το διάστημα 2 Ιανουαρίου 2018- 2 Μαΐου 2018 καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας, Tunis Afrique Presse (ΤΑP), υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 97%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προήλθαν από το υπουργείο Γεωργίας, Υδάτινων Πόρων και Αλιείας της Τυνησίας, οι πωλήσεις φρούτων στο εξωτερικό ανήλθαν στα 3,1 δις δολάρια έναντι 1,57 δις δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Όσον αφορά τον όγκο, οι εξαγωγές τυνησιακών φρούτων σημείωσαν άνοδο 180% καθώς από 487.700 τόνους φρούτων οι εξαγωγές έφτασαν τους 1.342 εκατ, τόνους.

Σύμφωνα με το TAP, το γεγονός ότι  η Λιβύη εξακολουθεί να εισάγει φρούτα από την Τυνησία αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο το 40% των εξαγωγών της, σε συνδυασμό με την αύξηση των πωλήσεων στην Ιταλία και στο Κατάρ (160% και 1070% αντίστοιχα) είχαν σαν αποτέλεσμα την διπλασιασμό των εξαγωγών κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους. Παράλληλα όπως αναφέρει το υπουργείο, η στροφή της αφρικανικής χώρας σε νέες αγορές όπως αυτές του Ομάν και του Βελγίου ήταν επίσης κάποιοι από τους παράγοντες για την πολύ καλή απόδοση του γεωργικού τομέα κατά την περίοδο αυτή.

Η αγροτική παραγωγή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας της χώρας καθώς αποτελεί σχεδόν το 15% του ΑΕΠ της χώρας. Τέλος να επισημανθεί ότι οι εξαγωγές αυτές της Τυνησίας κατά το διάστημα αυτό αφορούσαν κυρίως ροδάκινα και βατόμουρα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MOHAMED MESSARA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.