«Βουτιά» για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού

«Βουτιά» για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού

107
«Βουτιά» για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού έφτασε το 2017 στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 60 ετών λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που έπληξαν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε o Παγκόσμιος Οργανισμός Οίνου (OIV).

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τον OIV (με έδρα το Παρίσι) η παραγωγή κρασιού ανήλθε στα 250 εκατομμύρια εκατόλιτρα για το 2017 μειωμένη κατά 8,6% σε σχέση με το 2016. Εκπρόσωποι του OIV ανέφεραν στο Reuters ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί τον χαμηλότερο από το 1957, όπου η παραγωγή κρασιού «κατρακύλησε» στα 173,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα .

Παράλληλα τα εν λόγω στοιχεία δείχνουν μια υποχώρηση της ιταλικής παραγωγής κρασιού κατά 17% στα 42,5 εκατόλιτρα με την γαλλική παραγωγή να μειώνεται κατά 19% στα 36.7 εκατομμύρια εκατόλιτρα και την παραγωγή της Ισπανίας να μειώνεται κατά 20% στα 32,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού η παραγωγή των ΗΠΑ, που αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό κρασιού, παρέμεινε σχετικά σταθερή. Ταυτόχρονα η Κίνα παρουσίασε και αυτή σταθεροποιητικές τάσεις και έγινε ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός οίνου πίσω από την Αυστραλία και την Αργεντινή.

Από την άλλη πλευρά, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 2017 η παγκόσμια κατανάλωση  κρασιού έσπασε κάθε ρεκόρ, φτάνοντας στα 243 εκατομμύρια εκατόλιτρα με τις ΗΠΑ να επιβεβαιώνουν τη θέση τους ως τον μεγαλύτερο καταναλωτή κρασιού παγκοσμίως αφού η κατανάλωση «άγγιξε» τα 32,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/CESARE ABBATE

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.