Στο εξαγωγικό εμπόριο επενδύει η Μεγάλη Βρετανία

Στο εξαγωγικό εμπόριο επενδύει η Μεγάλη Βρετανία

86
Στο εξαγωγικό εμπόριο επενδύει η Μεγάλη Βρετανία

Ελβετία, Κίνα και Νότια Κορέα είναι μεταξύ των κυριότερων προορισμών όπου εξάγονται εμπορευματικά αγαθά της Μεγάλης Βρετανίας. Το εξαγωγικό εμπόριο προς αυτές τις τρεις αυτές χώρες, μαζί με τη Σαουδική Αραβία και το Χονγκ Κονγκ, απέφερε το 2017, $71 δις στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως προκύπτει από έρευνα της Wyelands Bank που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Ο ρυθμός αύξησης των βρετανικών εξαγωγών προς την Ελβετία και την Κίνα αναμένεται να φτάσει 3,6% ετησίως ως το 2021, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Σαουδική Αραβία προσδιορίζεται σε 2,9% σε ετήσια βάση. Οι εξαγωγές προς Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα θα αυξάνονται κατά 1,2%. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, στις εξαγωγές της Μεγάλης Βρετανίας θα προστίθενται επιπλέον $2,1 δις κάθε χρόνο, γεγονός που θα ευνοήσει τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Η κυβέρνηση του Λονδίνου διαπραγματεύεται με τις άλλες 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας και την επόμενη ημέρα στις διμερείς σχέσεις, επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων, τη διατήρηση της χώρας στην τελωνειακή ένωση.

Η Ευρώπη παραμένει ο κύριος εξαγωγικός εταίρος του Λονδίνου σε ποσοστό 46,3% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, παρά την συνεχή άνοδο προς τρίτες χώρες – όπως οι προαναφερόμενες. Η Βόρεια Αμερική έπεται με 17,2%, ακολουθούμενη από την Ασία και τις χώρες του Ειρηνικού (7%), την υποσαχάρια Αφρική (5,4%), την Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική (1,8%) και την Νότια Αμερική (1,2%).

Η έρευνα της Wyelands προβλέπει ότι οι εξαγωγές της Μεγάλης Βρετανίας προς Ασία και Ειρηνικό θα αυξάνονται έως και 3% ετησίως ως το 2021, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανόδου για την Νότια Αμερική ανέρχεται σε 0,5%.

Οι συνολικές εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2016 ανήλθαν σε $433,5 δις, ενώ οι εισαγωγές έφτασαν τα $678,1 δις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.