Ξηρασία πλήττει την παραγωγή σόγιας στην Αργεντινή

Ξηρασία πλήττει την παραγωγή σόγιας στην Αργεντινή

118
Ξηρασία πλήττει την παραγωγή σόγιας στην Αργεντινή

Η Αργεντινή, o τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας στον κόσμο, κατέγραψε την Τρίτη 10 Απριλίου την μεγαλύτερη αγορά σόγιας τα τελευταία 20 χρόνια από τις ΗΠΑ, μετά τη ξηρασία που έπληξε τη λατινική χώρα μειώνοντας έτσι δραματικά την παραγωγή τους. H κίνηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) σόγιας του Σικάγο να φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδα του μήνα.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ στην ημερήσια αναφορά του για τις εξαγωγές δήλωσε ότι 120.000 τόνοι σόγιας των ΗΠΑ πωλήθηκαν στην Αργεντινή για την εμπορική περίοδο 2018-19 η οποία ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου.

«Παρατηρούμε μια ταχεία επανευθυγράμμιση του εμπορίου σόγιας» , δήλωσε ο σύμβουλος του διεθνούς αγροτικού εμπορίου John Baize. O κ. Baize επεσήμανε ότι η είναι πιθανό η Αργεντινή να εισαγάγει 500.000 έως 1 εκατ. τόνους αμερικανικής σόγιας φέτος.

Επισημαίνεται ότι και οι Ευρωπαίοι αγοραστές έχουν αυξήσει τις εισαγωγές σόγιας το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις ΗΠΑ εξαιτίας της πολύ χαμηλής τιμής της, σε σχέση με τις αυξημένες τιμές της Βραζιλίας για το εν λόγω αγροτικό προϊόν.

Από την άλλη πλευρά η Κίνα, η οποία εισάγει περίπου τα 2/3 της παγκόσμια παραγωγής σόγιας, απείλησε να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ απαντώντας έτσι στους δασμούς που επέβαλλε η αμερικανική κυβέρνηση σε ηλεκτρικές συσκευές και άλλα αγαθά της ασιατικής χώρας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/SEBASTIAO MOREIRA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.