Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ωθούν τον άνθρακα προς «αφανισμό»

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ωθούν τον άνθρακα προς «αφανισμό»

110
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ωθούν τον άνθρακα προς «αφανισμό»

O άνθρακας ο οποίος τροφοδοτούσε τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου για περισσότερο από έναν αιώνα, φαίνεται ότι χάνει την δυναμική του εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα της συρρίκνωσης της αγοράς άνθρακα προήλθε την περασμένη εβδομάδα από την Βρετανία καθώς καμία από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας δεν χρησιμοποίησε άνθρακα για τη λειτουργία της για σχεδόν 55 ώρες, πράγμα το οποίο αποτελεί ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, δεν χρησιμοποιήθηκε άνθρακας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 10:25 μ.μ. της Δευτέρας 16 Απριλίου 2018 έως τις 5:10 π.μ. της Πέμπτης 19 Απριλίου 2018, όπως αναφέρει το Bloomberg. Για την ιστορία, το προηγούμενο ρεκόρ μη χρήσης άνθρακα για 40 ώρες παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο του 2017.

Επισημαίνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχοντας εγκαταστήσει περισσότερες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Παράλληλα η κυβέρνηση σκοπεύει να διακόψει όλες τις εγκαταστάσεις άνθρακα μέχρι το 2025 και έχει δώσει προτεραιότητα στην εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.