Προς τα πού οδεύουν οι οικονομίες (και το εμπόριο) της Λατινικής Αμερικής;

Προς τα πού οδεύουν οι οικονομίες (και το εμπόριο) της Λατινικής Αμερικής;

100
Προς τα πού οδεύουν οι οικονομίες (και το εμπόριο) της Λατινικής Αμερικής;

Οι εκπρόσωποι της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (United Nations Economic Commission for Latin America and the Caribbean-ECLAC ΕCLAC) προσκεκλήμενοι στο ετήσιο Φόρουμ Επενδύσεων στο Ντουμπάι, παρουσίασαν την Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 μία προεπισκόπηση της έκθεσής τους αναφορικά με τις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (Foreign Direct Investments-FDI) στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

«Οι ροές των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (FDI) στην περιοχή έχουν μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και η μορφή των επενδύσεων έχει αλλάξει, με τον μεγαλύτερο όγκο κεφαλαίων να προορίζονται για την μεταποιητική βιομηχανία,τις υπηρεσίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε ο αναπληρωτής εκτελεστικός γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLA), κ. Mario Cimoli.

Στοιχεία της ECLAC δείχνουν ότι η διαχείριση φυσικών πόρων αποτέλεσε το 90% της πτώσης στις ροές κεφαλαίων στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Αντιθέτως οι επενδύσεις στην βιομηχανία και στις υπηρεσίες παρέμειναν σταθερές με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να προσελκύουν περισσότερα κεφάλαια.

«Υπάρχει μία νέα προσέγγιση όσον αφορά τις επενδύσεις στην Λατινική Αμερική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι φυσικοί πόροι ή η αγορά ακινήτων (real estate) δεν είναι τομείς που προσφέρονται για επενδύσεις, ωστόσο υπάρχει μία μετάβαση», πρόσθεσε ο κ. Cimoli.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο anba η χώρα δέχτηκε το 2017 κεφάλαια από Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (FDI) ύψους 70,3 δις δολαρίων,μειωμένα κατά 10% συγκριτικά με το 2016. «Η Βραζιλία παραμένει στο επίκεντρο  των επενδύσεων στην Λατινική Αμερική», επεσήμανε ο κ. Cimoli.

Tέλος, στο Φόρουμ συμμετείχαν εκπρόσωποι και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής όπως της Κόστα Ρίκα και της Κούβας αναλύοντας τις προοπτικές ξένων επενδύσεων στην περιοχή και τις δυνατότητες εγκαινιασμού ενός διαύλου επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.