Προς τη δημιουργία ενός ναυπηγικού γίγαντα στην Κίνα;

Προς τη δημιουργία ενός ναυπηγικού γίγαντα στην Κίνα;

224
Προς τη δημιουργία ενός ναυπηγικού γίγαντα στην Κίνα;

Η κυβέρνηση της Κίνας σχεδιάζει να προχωρήσει στη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων ναυπηγικών της ομίλων, της China State Shipbuilding Corp. και της China Shipbuilding Industry Corp., σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Το πεδίο δραστηριοποίησης των δύο κινεζικών ομίλων εκτείνεται από την κατασκευή αεροσκαφών για το ναυτικό της Κίνας έως τη ναυπήγηση εμπορικών πλοίων. Τα έσοδα των δύο ομίλων εκτιμάται ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον $81 δις ετησίως.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, εφόσον πραγματοποιηθεί η συγχώνευση της China State Shipbuilding Corp. και της China Shipbuilding Industry Corp. θα δημιουργηθεί ένας κινεζικός ναυπηγικός γίγαντας ο οποίος θα απειλήσει σημαντικά τους κύριους ανταγωνιστές του, τα νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία, καθώς εκτιμάται ότι τα ετήσια έσοδά του θα είναι διπλάσια από εκείνα της Hyundai Heavy Industries, της Samsung Heavy Industries και της Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering.

Όπως προκύπτει από μία πρόσφατη έκθεση της Clarksons, τον περασμένο Φεβρουάριο το συνολικό βιβλίο παραγγελιών της China State Shipbuilding Corp. και της China Shipbuilding Industry Corp. ανερχόταν σε πλοία συνολικής χωρητικότητας 10,4 εκατ. τόνων, έναντι των πλοίων χωρητικότητας 7,72 εκατ. τόνων της νοτιοκορεάτικης Hyundai Heavy Industries.

Παρά τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πιθανή συγχώνευση της China State Shipbuilding Corp. με την China Shipbuilding Industry Corp., οι δύο όμιλοι δεν έχουν επιβεβαιώσει κάτι, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για μία απλή φήμη.

Φωτό: China Shipbuilding Industry Corp.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.