Υψηλές θετικές προσδοκίες για την πορεία της διεθνούς ναυλαγοράς

Υψηλές θετικές προσδοκίες για την πορεία της διεθνούς ναυλαγοράς

290
Υψηλές θετικές προσδοκίες για την πορεία της διεθνούς ναυλαγοράς

Οι υψηλότερες θετικές προσδοκίες των τεσσάρων τελευταίων ετών σχετικά με το μέλλον της ναυτιλίας καταγράφηκαν στο πλαίσιο της τελευταίας έρευνας που διεξήχθη από την Moore Stephens σε πλοιοκτήτες, διαχειριστές, ναυλομεσίτες και ναυλωτές.

Σύμφωνα με την έρευνα το 24% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι οι τάσεις στη ζήτηση θα αποτελέσουν τον παράγοντα εκείνον που θα επηρεάσει σημαντικά την επίδοση της ναυτιλιακής βιομηχανίας τους επόμενους 12 μήνες, το 19% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι καθοριστικός παράγοντας θα είναι ο ανταγωνισμός, ενώ το 15% των συμμετεχόντων τα χρηματοοικονομικά κόστη.

Σε ό,τι αφορά τους ναύλους, ένα μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα καταγραφεί μείωση αυτών στην αγορά των δεξαμενόπλοιων, ενώ αύξηση των ναύλων προβλέπεται για την αγορά των dry bulk και των containerships.

Ο κ. Richard Greiner, Moore Stephens partner, Shipping & Transport, ανέφερε ότι η ασταθής φύση της ναυτιλιακής βιομηχανίας οδηγεί σε συγκρατημένη αισιοδοξία. Ωστόσο δημιουργεί ελπίδα για το μέλλον το γεγονός ότι έχουν αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα των τεσσάρων τελευταίων ετών οι θετικές προσδοκίες που εκφράστηκαν από τα εμπλεκόμενα μέρη της ευρύτερης ναυτιλιακής κοινότητας στην πρόσφατη έρευνα της Moore Stephens.

Ο κ. Greiner επεσήμανε επίσης τα συνήθη προβλήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν τη ναυτιλία, όπως είναι η υπερβάλλουσα προσφορά χωρητικότητας, ο χαμηλός ρυθμός ανακύκλωσης των πλοίων, αλλά και οι μειωμένοι ναύλοι. Οι συγκεκριμένοι παράγοντες σύμφωνα με τον κ. Greiner δημιουργούν αβεβαιότητα για την πορεία της διεθνούς ναυτιλίας.

Ο κ.  Greiner δεν παρέλειψε να αναφέρει τον αρνητικό αντίκτυπο που επιφέρει στη ναυτιλία η εμπορική προστατευτική πολιτική του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι επιρρεπής στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο επισημαίνει πως η ναυτιλία έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι αποτελεί έναν ανθεκτικό τομέα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/STEPHEN MORRISON

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.