Προς τη δημιουργία μιας ελεύθερης εμπορικής ζώνης στην Αφρική

Προς τη δημιουργία μιας ελεύθερης εμπορικής ζώνης στην Αφρική

286
Προς τη δημιουργία μιας ελεύθερης εμπορικής ζώνης στην Αφρική

Σαράντα τέσσερις χώρες της Αφρικής υπέγραψαν συμφωνία για την ίδρυση της African Continental Free Trade Area (AfCFTA).

Η συμφωνία υπογράφηκε στην Κιγκάλι της Ρουάντα και αφορά στην ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων και υπηρεσιών αλλά και στην πραγματοποίηση επενδύσεων μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία.

Μεταξύ των κρατών που υπέγραψαν τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι ο Νίγηρας, η Ρουάντα, το Τσαντ, η Ανγκόλα, η Κένυα και η Αιθιοπία. Η συμφωνία αναμένεται να υποβληθεί προς επικύρωση από τα κράτη που συμμετέχουν στη συμφωνία σε εναρμόνιση με την εθνική τους νομοθεσία.

Η ίδρυση της AfCFTA αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την Αφρική, σύμφωνα με τον πρόεδρο της African Union Commission, Moussa Faki Mahamat, καθώς οι χώρες που συμμετέχουν στην εν λόγω συμφωνία θα επωφεληθούν από τη δημιουργία μιας ελεύθερης εμπορικής ζώνης.

Επιπλέον η Αφρική θα μπορέσει να αξιοποιήσει την αναπτυξιακή της πολιτική και να ενισχύσει την θέση της στο διεθνές προσκήνιο.

Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης η AfCFTA θα καταστήσει την Αφρική ως τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών παγκοσμίως που έχει δημιουργηθεί ποτέ, σε όρους αριθμού συμβεβλημένων μερών, μετά την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η AfCFTA εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει μια αφρικανική αγορά με πληθυσμό άνω των 1,2 δις και με ΑΕΠ περίπου $2,5 δις.

Σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Αφρική η AfCFTA θα συμβάλει στην αύξηση του ενδοαφρικανικού εμπορίου κατά 53,2% μέσα από την άρση των δασμών στις εισαγωγές εμπορευμάτων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.