Αριστείας συνέχεια για το ελληνικό νηολόγιο

Αριστείας συνέχεια για το ελληνικό νηολόγιο

639
Αριστείας συνέχεια για το ελληνικό νηολόγιο

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) δημοσίευσε τη λίστα με τις επιδόσεις των flag states για την περίοδο 2017-2018.

Οι επιδόσεις των κρατών σημαίας καθορίζονται με διάφορα κριτήρια, όπως προκύπτουν από τον έλεγχο των πλοίων στα λιμάνια από τους επιθεωρητές PSC, την ηλικία των εμπορικών πλοίων, την επικύρωση των διεθνών ναυτιλιακών συμβάσεων από τα κράτη και τη συμμετοχή τους σε διασκέψεις του IMO κ.ά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα εμπορικά πλοία που φέρουν σημαία Αργεντινής, Βολιβίας, Ελβετίας, Ισλανδίας και Κολομβίας  δε συμμορφώνονται με κάποιες από τις απαιτήσεις του Tokyo MOU και του Paris MoU, ενώ χώρες όπως η Βραζιλία, η Κούβα, οι ΗΠΑ, η Βενεζουέλα, η Αίγυπτος, το Μεξικό, η Τουρκία και η Ουκρανία δεν υιοθετούν πλήρως τη σύμβαση MLC αναφορικά με τα εργασιακά ζητήματα στα πλοία.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας στη φετινή λίστα είναι για μια ακόμη χρονιά πολύ ικανοποιητικές. Μεταξύ των κριτηρίων στα οποία η Ελλάδα αξιολογήθηκε θετικά είναι: α) οι έλεγχοι στα λιμάνια από επιθεωρητές PSC ανά τον κόσμο, β) η  ηλικία των εμπορικών πλοίων που φέρουν ελληνική σημαία, γ) η συμμετοχή σε διασκέψεις του IMO και η επικύρωση των διεθνών ναυτιλιακών συμβάσεων από την Ελλάδα.

Η μόνη αρνητική επίδοση που σημειώνει η χώρα μας αφορά το «USCG Target List (safety)».

Τις ίδιες επιδόσεις με την Ελλάδα έχει καταγράψει και η Κύπρος την περίοδο 2017-2018. Και στην περίπτωση των πλοίων που φέρουν κυπριακή σημαία η μόνη αρνητική επίδοση παρατηρείται στο «USCG Target List (safety)».

Η λίστα με τις επιδόσεις των κρατών σημαίας για το 2017- 2018 έχει διανεμηθεί σε εθνικές ενώσεις πλοιοκτητών και σε κράτη- μέλη που συμμετέχουν στον ICS, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

Ακολουθεί παρακάτω ο κατάλογος με τις επιδόσεις των flag states.

Οι μπλε και οι κόκκινες ενδείξεις υποδηλώνουν αντίστοιχα τις θετικές και αρνητικές επιδόσεις των flag states.

Flag States 1

Flag States 2

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.