Διχογνωμία για τη «συμμόρφωση» του παγκόσμιου στόλου με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς

Διχογνωμία για τη «συμμόρφωση» του παγκόσμιου στόλου με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς

429
Διχογνωμία για τη «συμμόρφωση» του παγκόσμιου στόλου με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς

Αισιόδοξος εμφανίζεται να είναι ο κ. Jason Breslaw, Senior Originator, Distillate Trading – Americas,  BP Plc, αναφορικά με τη «συμμόρφωση» της παγκόσμιας ναυτιλίας με τη διεθνή νομοθεσία του IMO για καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2020.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ο κ. Breslaw δήλωσε ότι πάνω από το 90% του παγκόσμιου στόλου εκτιμάται ότι θα συμμορφωθεί με τις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, ενώ μόλις το 9% δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί μέχρι το 2020. Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις διεθνών αναλυτών, όπως της Wood Mackenzie, οι οποίοι εκτιμούν ότι το 30% του παγκόσμιου στόλου δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στους νέους διεθνείς περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Ωστόσο, τα υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης με τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία του IMO αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλη ζήτηση για καύσιμα περιεκτικότητας σε θείο έως 0,5%, χωρίς να είναι σίγουρο ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύσουν τα πλοία με τις ανάλογες ποσότητες.

Ο IMO από την πλευρά του, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, έχει διευκρινίσει ότι δεν θα υπάρξει παράταση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της διεθνής νομοθεσίας για το sulphur cap και ότι η μη συμμόρφωση θα επιφέρει συνέπειες.

Από την άλλη πλευρά, οι ναυτιλιακές εταιρείες κρατούν στάση αναμονής μέχρι να αποφασίσουν πως θα ανταποκριθούν στις διεθνείς περιβαλλοντικές απαιτήσεις, καθώς θα πρέπει να επιλέξουν την πιο συμφέρουσα λύση ανάμεσα σε αρκετές εναλλακτικές επιλογές.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/STEPHEN MORRISON

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.