Επιστροφή στην ανάπτυξη για τη Βραζιλία

Επιστροφή στην ανάπτυξη για τη Βραζιλία

146
Επιστροφή στην ανάπτυξη για τη Βραζιλία

Η οικονομία της Βραζιλίας επιστρέφει πλέον στο δρόμο της ανάπτυξης, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2017, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής βίωσε μία από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία της.

Ο πρωτογενής τομέας υπήρξε ο βασικός πυλώνας της ανάπτυξης, καθώς η επέκταση της αγροτικής οικονομίας έφτασε το 13%, εν αντιθέσει με τον δευτερογενή βιομηχανικό τομέα ο οποίος παρέμεινε σταθερός και τον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών που αυξήθηκε οριακά κατά 0,3%.

Τα προηγούμενα έτη η βραζιλιάνικη οικονομία βρέθηκε στη δίνη μιας βαθιάς ύφεσης – 3,8% το 2015 και 3,6% το 2016. Για το 2018 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,8%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας, προκειμένου να δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, μείωσε τον Φεβρουάριο τα επιτόκιά της στο 6,75%, το χαμηλότερο επίπεδο στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, σχεδόν στο μισό σε σχέση με δύο χρόνια πριν, χάρη και στην μείωση του πληθωρισμού. Η ανεργία και τα δημοσιονομικά ελλείμματα παραμένουν τα κυριότερα αγκάθια της οικονομίας, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Michel Temer, βρίσκει συνεχώς εμπόδια στο Κογκρέσο, όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε έκθεση του οίκου Fitch.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.