Επιστροφή στην ανάπτυξη για τη Βραζιλία

Επιστροφή στην ανάπτυξη για τη Βραζιλία

137
Επιστροφή στην ανάπτυξη για τη Βραζιλία

Η οικονομία της Βραζιλίας επιστρέφει πλέον στο δρόμο της ανάπτυξης, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2017, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής βίωσε μία από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία της.

Ο πρωτογενής τομέας υπήρξε ο βασικός πυλώνας της ανάπτυξης, καθώς η επέκταση της αγροτικής οικονομίας έφτασε το 13%, εν αντιθέσει με τον δευτερογενή βιομηχανικό τομέα ο οποίος παρέμεινε σταθερός και τον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών που αυξήθηκε οριακά κατά 0,3%.

Τα προηγούμενα έτη η βραζιλιάνικη οικονομία βρέθηκε στη δίνη μιας βαθιάς ύφεσης – 3,8% το 2015 και 3,6% το 2016. Για το 2018 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,8%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας, προκειμένου να δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, μείωσε τον Φεβρουάριο τα επιτόκιά της στο 6,75%, το χαμηλότερο επίπεδο στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, σχεδόν στο μισό σε σχέση με δύο χρόνια πριν, χάρη και στην μείωση του πληθωρισμού. Η ανεργία και τα δημοσιονομικά ελλείμματα παραμένουν τα κυριότερα αγκάθια της οικονομίας, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Michel Temer, βρίσκει συνεχώς εμπόδια στο Κογκρέσο, όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε έκθεση του οίκου Fitch.