Η HEMEXPO εδραιώνει τη θέση της στην αγορά κρουαζιέρας

Η HEMEXPO εδραιώνει τη θέση της στην αγορά κρουαζιέρας

148
Η HEMEXPO εδραιώνει τη θέση της στην αγορά κρουαζιέρας

Για δεύτερη συνεχή χρονιά οι Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (HEMEXPO) συμμετείχαν στην μεγαλύτερη διεθνή έκθεση κρουαζιέρας στο κόσμο, στην Seatrade Cruise Global, που πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μεταξύ 5-8 Μαρτίου 2018. Την ελληνική συμμετοχή με εθνικό περίπτερο, διοργάνωσε ο Οργανισμός Enterprise Greece, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία δύο χρόνια με τη HEMEXPO και με στόχο την ανάπτυξη της εξωστρέφειας του κλάδου.

Η HEMEXPO από τη πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, έβαλε ως πρώτο της στόχο να εδραιώσει τους Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού ως ένα brand με παγκόσμια αναγνώριση. Για το σκοπό αυτό συμμετέχει σταθερά στις μεγάλες ναυτιλιακές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Η συνεισφορά του Οργανισμού Enterprise Greece ήταν από την πρώτη στιγμή καθοριστική, αφού κατάφερε, οργανώνοντας τα εθνικά περίπτερα, να αναδείξει ότι η Ελλάδα, εκτός από παγκόσμια δύναμη στη ναυτιλία, διαθέτει καινοτόμες και δυναμικές επιχειρήσεις στον κλάδο του ναυτιλιακού βιομηχανικού εξοπλισμού.

Η εξέλιξη της κρουαζιέρας τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία. Υπολογίζεται ότι βρίσκονται υπό ναυπήγηση 90 κρουαζιερόπλοια, κυρίως σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία, με τη συνολική τους αξία να φτάνει τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι τιμές των πλοίων κυμαίνονται από περίπου 100 εκατ. δολάρια τα μικρότερα, και φτάνουν ακόμα και τα 1,6 δισ. δολάρια για τα μεγαλύτερα που μπορούν να μεταφέρουν 5.000 επιβάτες και περίπου 3.000 άτομα πλήρωμα.

Το άνοιγμα στη συγκεκριμένη αγορά αποτελεί μια ακόμα πρόκληση για τις εταιρείες μέλη της HEMEXPO οι οποίες πλέον έχουν καταφέρει να διεκδικούν και να κερδίζουν παραγγελίες για τις υπό κατασκευή πλωτές πολιτείες. Αλλά και σε θεσμικό επίπεδο η HEMEXPO έχει ήδη προσεγγίσει τη συγκεκριμένη βιομηχανία, αφού έγινε επίσημο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA) στην οποία μετέχουν επίσης όλοι οι μεγάλοι όμιλοι του κλάδου. Ως μέλος της CLIA  συμμετέχει σε όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις που  έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της έκθεσης μεταξύ των εταιρειών μελών της Ένωσης.

Παράλληλα, οι εταιρείες της HEMEXPO αναμένουν μεγάλη προσέλευση από ανθρώπους της κρουαζιέρας στο εθνικό περίπτερο,  ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί δεκάδες στοχευμένες  Β2Β συναντήσεις. Στην έκθεση,  συμμετέχουν έξι Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού και συγκεκριμένα οι εταιρείες: Captain Nemo, Environmental Protection Engineering, ERMA FIRST ESK Engineering Solutions,  Seabright, Marita Hellas και Aluminox.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.