Πως θα κινηθεί η αγορά του LNG τα επόμενα χρόνια;

Πως θα κινηθεί η αγορά του LNG τα επόμενα χρόνια;

485
Πως θα κινηθεί η αγορά του LNG τα επόμενα χρόνια;

Η αγορά του LNG έχει προσελκύσει σε παγκόσμιο επίπεδο το ενδιαφέρον καθώς πολλές χώρες έχουν στρέψει την προσοχή τους προς καθαρές μορφές ενέργειες για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Επίσης το LNG ως ναυτιλιακό καύσιμο ανταποκρίνεται στις διεθνείς απαιτήσεις για τη μείωση των εκπομπών των αέριων ρύπων.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Shell για την πορεία του LNG, το περασμένο έτος καταγράφηκε αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου κατά 29% συγκριτικά με το 2016, φτάνοντας τους 293 εκατ. τόνους. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα προβλέπεται ένας περιορισμός στην παγκόσμια προσφορά φυσικού αερίου περίπου στα μέσα του 2020, εκτός και εάν νέα έργα πραγματοποιηθούν σύντομα τα οποία θα συμβάλλουν στην αύξηση της συγκεκριμένης παραγωγής.

Το περασμένο έτος η Ιαπωνία αποτέλεσε για μια ακόμη φορά τον μεγαλύτερο αγοραστή LNG στον κόσμο, με την Κίνα να κατέχει πλέον τη δεύτερη θέση και τη Νότια Κορέα την τρίτη. Σημαντική αύξηση της ζήτησης παρατηρήθηκε σε χώρες της Ασίας και της Ευρώπης το περασμένο έτος. Μόνο στην Ασία, σύμφωνα με την έρευνα της Shell, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 17 εκατ. τόνους.

Η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση εκτιμάται ότι θα σημειώσει αύξηση κατά 30% μεταξύ των ετών 2015- 2040. Η αύξηση της ζήτησης θα προέλθει κυρίως από την Κίνα, την Ινδία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη ΝΑ Ασία.

Το LNG έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τις τελευταίες δεκαετίες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από το 2000 έως σήμερα ο αριθμός των χωρών που εισάγουν LNG έχει τετραπλασιαστεί, ενώ ο αριθμός των προμηθευτριών χωρών έχει διπλασιαστεί.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.