Πρόστιμο ύψους €395 εκατ. σε 5 ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς οχημάτων

Πρόστιμο ύψους €395 εκατ. σε 5 ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς οχημάτων

557
Πρόστιμο ύψους €395 εκατ. σε 5 ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς οχημάτων
Φωτό αρχείου/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο σε πέντε ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς οχημάτων. Πρόκειται για την χιλιανή εταιρεία CSAV (Compañía Sudamericana de Vapores), τις ιαπωνικές K Line, MOL και NYK Line και την εταιρεία νορβηγικο-σουηδικών συμφερόντων WWL- EUKOR. Το πρόστιμο ανέρχεται σε 395 εκατ. ευρώ και επιβλήθηκε στις παραπάνω εταιρείες καθώς από τον Οκτώβριο του 2006 έως τον Σεπτέμβριο του 2012 είχαν δημιουργήσει καρτέλ σε διάφορες θαλάσσιες διαδρομές της Ευρώπης, κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι παραπάνω εταιρείες ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στο καρτέλ και δήλωσαν ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουν την επανάληψη τέτοιων ενεργειών.

Η Επίτροπος Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, ανέφερε ότι η δημιουργία καρτέλ οδηγεί σε αύξηση των τιμών στις μεταφορές οχημάτων, γεγονός που βλάπτει σοβαρά τους Ευρωπαίους καταναλωτές και επηρεάζει δυσμενώς την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, στην οποία απασχολούνται περίπου 12 εκατομμύρια άτομα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.