Πραγματοποιήθηκε το 9ο Ετήσιο Capital Link Greek Shipping Forum “Opportunities & Challenges”

Πραγματοποιήθηκε το 9ο Ετήσιο Capital Link Greek Shipping Forum “Opportunities & Challenges”

451
Πραγματοποιήθηκε το 9ο Ετήσιο Capital Link Greek Shipping Forum “Opportunities & Challenges”

Με συμμετοχή που ξεπέρασε τα 1.200 άτομα πραγματοποιήθηκε το 9ο Ετήσιο Capital Link Greek Shipping Forum “Opportunities & Challenges”, στην Αθήνα την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018 στο Divani Caravel Hotel σε συνεργασία με το NASDAQ και το New York Stock Exchange.

Η ελληνική ναυτιλία παραμένει σημαντική αποτελώντας πάνω από το 20 τοις εκατό του παγκόσμιου στόλου. Παρά τις ασταθείς αγορές και την οικονομική ύφεση, οι Έλληνες επαγγελματίες της ναυτιλίας προσαρμόζονται συνεχώς στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, αναζητώντας την ανάπτυξη καθώς και καινούργιες ευκαιρίες.

Η ναυτιλία είναι η αρτηρία του παγκόσμιου εμπορίου μέσω της οποίας μεταφέρεται το 90% των εμπορευμάτων και η ελληνική ναυτιλία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου έγινε παρουσίαση των σημερινών τάσεων και προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας στις κύριες αγορές βασικών προϊόντων, της ενέργειας και της ναυτιλίας. Συζητήθηκαν επίσης τα κρίσιμα ζητήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών και διαρρυθμιστικών εξελίξεων, καθώς και η τεχνική και εμπορική διαχείριση του στόλου και η πρόσβαση σε κεφάλαια. Επίσης εξετάστηκαν τρόποι χρηματοδότησης από τη τραπεζική αγορά, από τη κεφαλαιαγορά και από άλλους εναλλακτικούς μηχανισμούς και πηγές χρηματοδότησης.

Το “2018 Capital Link Greek Shipping Leadership Award” απενεμήθη στους κκ. Πάνο Λασκαρίδη Πρόεδρο, European Community Shipowners Associations, Διευθύνοντα Σύμβουλο, Lavinia Corporation/Laskaridis Shipping Co. Ltd. και Αθανάσιο Λασκαρίδη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Lavinia Corporation, Lavinia Enterprises Limited and Laskaridis Shipping Company Ltd. ως αναγνώριση της μοναδικής και εκτεταμένης συμβολής τους στην Ναυτιλία και στην Ελλάδα. Η συνεισφορά τους είναι τεράστια στην ναυτιλιακή βιομηχανία η οποία επιτυγχάνεται τόσο μέσα από την πολυετή προσωπική τους συμβολή, όσο και από την συλλογική προσπάθεια όλης της οικογένειας.

Το «Capital Link Greek Shipping Leadership Award» στοχεύει στην αναγνώριση των «πατριαρχών» της Ελληνικής Ναυτιλίας, των προσωπικοτήτων που μέσα από την καταξιωμένη μακρόχρονη πορεία τους συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάδειξη της Ελληνικής Ναυτιλίας στην ηγετική της θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το «Capital Link Greek Shipping Leadership Award» το 2013 απονεμήθηκε στον Captain Παναγιώτη Ν. Τσάκο, το 2014 στον κ. Περικλή Παναγόπουλο, το 2015 στον κ. Λάμπρο Βαρναβίδη, Vice Chairman of the Baltic Exchange, Trustee of the Lloyds Register Foundation and Managing Director and Global Head of Shipping RBS 1998 to 2014, το 2016 στους κ.κ. Νικόλα, Γιώργο και Αντρέα Τσαβλίρη, Tsavliris Salvage Group και το 2017 στον Καθηγητή κ. Κώστα Θ. Γραμμένο, CBE DSc, LRF Chair in Shipping, Trade & Finance, Chairman, Costas Grammenos Centre for Shipping, Trade & Finance, Cass Business School, City, University of London.

Ο Πρόεδρος της Capital Link κ. Νικόλαος Μπορνόζης προλόγισε τους βραβευόμενους στους οποίους απονεμήθηκαν τα βραβεία αναφέροντας: «Είναι τιμή και χαρά για εμάς που τιμούμε σήμερα τους κ.κ. Πάνο και Θανάση Λασκαρίδη ως αναγνώριση της τεράστιας συνεισφοράς τους στην ναυτιλιακή βιομηχανία».

Πάνος Λασκαρίδης

Τον κ. Πάνο Λασκαρίδη προλόγισε ο κ. Γεώργιος Γράτσος, HELMEPA Chairman ο οποίος κατά την ομιλία του τόνισε: «Γνωρίζω τον Πάνο Λασκαρίδη από την δεκαετία του 1980. Είναι πλήρως καταξιωμένος σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας, καθώς και μια ηγετική προσωπικότητα του επιχειρείν. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, διαθέτει πτυχία στη μηχανολογία και τη ναυπηγική από κορυφαία πανεπιστήμια.

Το βιογραφικό του είναι μοναδικό. Ασχολείται έντονα με τα ζητήματα της διεθνούς ναυτιλίας ως πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και μέλος των εκτελεστικών επιτροπών πολλών συμβουλίων σε σχετικές με το αντικείμενο διεθνείς οργανώσεις. Ασχολείται επίσης με πολλές επιχειρήσεις στην ξηρά, ιδίως στον χώρο του τουρισμού.

Ακόμη σημαντικότερα, είναι ένας σπουδαίος φιλάνθρωπος ο οποίος έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και πολλές προσπάθειες για τη βελτίωση της υγείας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στη γνώση για τους μειονεκτούντες. Είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, με την εντυπωσιακή συλλογή βιβλίων, το οποίο προσφέρει, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικά προγράμματα και ομιλίες σημαντικών μελετητών των τεχνών και των επιστημών, για κατά κύριο λόγο νέους ανθρώπους, με σκοπό τη διεύρυνση των οριζόντων τους στη ζωή και τον πολιτισμό. Ο Πάνος Λασκαρίδης έχει επίσης αναλάβει την επισκευή πολλών ιστορικών ελληνικών φάρων, έχει αναβαθμίσει τον στόλο του Ναυτικού και της Ακτοφυλακής, έχει βοηθήσει σε θαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες και εμπλέκεται σε εκτενή έργα φιλανθρωπικού χαρακτήρα.»

Λασκαρίδης Θαν

Τον κ. Αθανάσιο Λασκαρίδη προλόγισε ο κ. Τάκης Αράπογλου, Πρόεδρος της Tsakos Energy Navigation (TEN) Ltd αναφέροντας: «Νοιώθω μεγάλη τιμή που μου ζητήθηκε να προλογίσω τον κ. Αθανάσιο Λασκαρίδη, κοντινό μου φίλο επί τέσσερις δεκαετίες, με αφορμή το σημαντικό βραβείο που του απονέμει η Capital Link. Η αξιοσημείωτη επιτυχία με την οποία διοικεί μια μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων, από τον χώρο της ναυτιλίας μέχρι τα κτηματομεσιτικά, τη διασκέδαση και τον τουρισμό, σε παγκόσμιο μάλιστα επίπεδο, είναι αποτέλεσμα της διορατικότητας και της οξυδέρκειάς του. Όντας εξαιρετικά ενημερωμένος σε ποικίλα θέματα, ποτέ δεν δίστασε να εκφέρει τη γνώμη του για όλα τα σημαντικά ζητήματα. Ο Αθανάσιος Λασκαρίδης συνδυάζει τη προνοητικότητα και την αποφασιστικότητα με τον ρεαλισμό πριν αποφασίσει για την κάθε του κίνηση. Εργάζεται σκληρά όλη του τη ζωή, όντας ταυτόχρονα κοντά στην οικογένειά του και πιστός στους φίλους του. Η έμπρακτη στήριξη του ιδίου και της οικογένειάς του σε πρωτοβουλίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα είναι ένας ακόμη λόγος για να τον συγχαρώ, αλλά και για να ευχαριστήσω την Capital Link για την τιμητική αναγνώριση που του προσφέρει σήμερα.»

Ο κ. Τάκης Αράπογλου παρέδωσε το βραβείο στον γιο του κ. Αθανάσιου Λασκαρίδη, Οδυσσέα Λασκαρίδη Διευθύνοντα Σύμβουλο- Laskaridis Shipping Company Ltd. ο οποίος δήλωσε: «Είναι τιμή και προνόμιο να βρίσκομαι εδώ εκπροσωπώντας την οικογένειά μου, και ελπίζω ότι θα συνεχίσω να ακολουθώ τα χνάρια του πατέρα μου.»

Στην ομιλία του, ο κ. Πάνος Λασκαρίδης ανέφερε: «Είμαι ευγνώμων στους οργανωτές για τη σημαντική αυτή διάκριση. Θεωρώ πως λέει περισσότερα για τους επί χρόνια φίλους και συνεργάτες μου, την οικογένειά μου και τον αδερφό μου, παρά για όσα κάποιοι θεωρούν πως έχω καταφέρει.

Εδώ και πάνω από 40 χρόνια έχω αφιερώσει τη ζωή μου στα πλοία, στη ναυτιλία και τη διαχείριση σκαφών. Υπήρξα τυχερός που γνώρισα και εργάστηκα από κοινού με εξαίρετα στελέχη και εφοπλιστές, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν πετύχει περισσότερο απ’ ότι εγώ, και μου έμαθαν όσα γνωρίζω για τον κλάδο.

Η ναυτιλία σήμερα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με πριν από 40 χρόνια, όταν ξεκίνησα να εργάζομαι. Οι αλλαγές υπήρξαν σαρωτικές. Η σημαντικότερη διαφορά είναι η νομοθεσία. Η διαφορά των παγκόσμιων και των τοπικών κανονισμών αποτελεί επίσης πρόβλημα. Επικρατούν οι περιβαλλοντικές ανησυχίες και οι δημόσιες πιέσεις, την ώρα που ο κλάδος επεξεργάζεται τις εξελίξεις που θα διαμορφώσουν πολιτικές και εξελίξεις τα επόμενα 20-30 χρόνια. Αυτή είναι η δουλειά των πολιτικών και είναι καθήκον των ναυτιλιακών φορέων να συμμετέχουν ενεργά στις απαιτητικές αυτές συζητήσεις.

Η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή πολιτική αντιμετωπίζει σήμερα πολλές από τις σημαντικές πτυχές του μέλλοντος, και είναι χρέος της κοινότητας μας να συνεχίσει μέσω των εκπροσώπων της αυτόν τον διάλογο. Η Ελλάδα προεδρεύει αυτήν τη στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πλοιοκτητών και προσπαθούμε από κοινού με σκοπό να επωφεληθεί η ναυτιλιακή βιομηχανία στο σύνολό της.»

Στην ομιλία του, μέσω webcast, ο κ. Αθανάσιος Λασκαρίδης ανέφερε: «Η παγκόσμια ναυτιλία βρίσκεται σε ένα νομοθετικό σημείο καμπής, οι συνέπειες του οποίου παραμένουν ασαφείς. Το στοιχείο της αβεβαιότητας καθιστά τον κλάδο μας ενδιαφέροντα αλλά και απαιτητικό. Η ελληνική ναυτιλία συγκεκριμένα, έχοντας κάνει άλματα προόδου ενάντια σε κάθε προσδοκία τα τελευταία δέκα χρόνια, βρίσκεται τώρα σε μια πλεονεκτική θέση, με έναν σημαντικά βελτιωμένο στόλο στη διάθεσή της. Δεν είναι όμως η στιγμή να επαναπαυθούμε, όταν τα ελληνικά σκάφη στο σύνολο τους έχουν αξία 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πολλές πολυεθνικές εταιρείες διαθέτουν στόλους πολλαπλάσιας αξίας. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες πρέπει να δραστηριοποιηθούν περισσότερο ως προς την στήριξη της χώρας μας και την επίλυση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την εύρυθμη λειτουργία του καπιταλισμού παγκοσμίως.»

Ο Πρόεδρος της Capital Link κ. Νικόλαος Μπορνόζης, καλωσόρισε το ακροατήριο στο συνέδριο δηλώνοντας πως: «Το σημερινό συνέδριο καλύπτει το εξελισσόμενο τοπίο της παγκόσμιας ναυτιλίας. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και οι περισσότεροι τομείς της ναυτιλίας ανακάμπτουν. Παράλληλα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι αυξανόμενοι κανονισμοί, η τεχνολογική καινοτομία και οι νέοι τρόποι πρόσβασης σε κεφάλαια μεταμορφώνουν τη ναυτιλία.

Τόνισε επίσης ότι το Capital Link Forum προσελκύει ομιλητές και εκπροσώπους υψηλότατου επιπέδου, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, και αυτό είναι ενδεικτικό του σεβασμού της διεθνούς κοινότητας προς την ελληνική ναυτιλία.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, υπήρξαν παρουσιάσεις και πάνελ συζητήσεων από τους ακόλουθους:

The Global Commodity, Energy & Shipping Markets

Ο κ. Gautam Khurana, CFA, Director, Drewry Maritime Financial Research, στην παρουσίασή του ανέφερε: «Οι μεγάλες οικονομίες βρίσκονται σε μια στάσιμη κατάσταση περιορισμένης ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού. Σε συνδυασμό με τη πτώση του αμερικάνικου δολαρίου δημιουργείται μια ευνοϊκή συγκυρία για την αξία των εμπορευμάτων και των σκαφών. Ο κλάδος των δεξαμενών αναμένεται να συνεχίσει τη σταδιακή ανάκαμψή του το 2018 παρά τον μεγάλο αριθμό προγραμματισμένων διανομών, καθώς η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται. Οι μειωμένες πιέσεις από τη πλευρά της προσφοράς στον τομέα των ξηρών εμπορευμάτων χύδην προσδοκάται να κρατήσουν την αγορά και τις τιμές των φορτίων σε ισορροπία. Ο κλάδος των πετρελαιοφόρων από την άλλη, αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες, καθώς επηρεάζεται από την υπερπροσφορά σε σκάφη και τις παραγωγικές μειώσεις του ΟΠΕΚ».

New Regulations & Compliance Affecting Shipping

Ο Δρ. Ισαΐας Λοίζος, Head of Maritime Service & Advisory – South East Europe, Middle East & Africa, DNV GL ανέφερε: «Το ρυθμιστικό θεματολόγιο για το περιβάλλον περιλαμβάνει μια σειρά προϋποθέσεων που θα επηρεάσουν τις νέες κατασκευές και τους υπάρχοντες στόλους.

·   Σήμερα θα επικεντρωθούμε στα ακόλουθα ζητήματα: α) SOx και πλυντρίδες, β) NOx και κινητήρες Tier III, γ) το ΥΦΑ ως καύσιμο, και δ) συστήματα BWT.

·    Όλα τα παραπάνω έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο για τους ιδιοκτήτες, π.χ. το κόστος των συστημάτων BWT μπορεί να φτάσει έως το 0,5 εκατομμύριο δολάρια ανά σκάφος, η εγκατάσταση πλυντρίδων πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια ανά σκάφος, η τεχνολογία Tier III από 1-3 εκατομμύρια δολάρια και ούτω καθεξής.

·    Στις συζητήσεις μας θα αναφερθούμε σε προκλήσεις όπως οι ακόλουθες:

­Ανώτατο όριο Θείου 2020: Ποιες είναι οι επιλογές μας ως προς τη συμμόρφωση; Ποια η διαθεσιμότητα και η τιμή των επιτρεπόμενων καυσίμων; Σε ποια βάση θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να λάβουν τις αποφάσεις τους;

­Συμμόρφωση ως προς το NOx: Ποιες είναι οι τεχνολογικές επιλογές ως προς τη συμμόρφωση; Ποιες οι προκλήσεις;

Το ΥΦΑ ως καύσιμο: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα; Πόσο εφικτό είναι για τα υπάρχοντα σκάφη;

­Συστήματα BWT: Έχουν οι κατασκευαστές και τα ναυπηγεία τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν; Να παρέχουν υποστήριξη μετά την πώληση; Διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία με τα συστήματα του πλοίου;»

1 panel

Ο κ. Κώστας Πολυδάκης, Managing Director, Shipping, Aegean Marine Petroleum Network Inc., δήλωσε ότι: «Στο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί μετά το 2020, θα δοθεί τεράστια έμφαση στον πλήρη έλεγχο όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, από την πηγή, στο blending, στην αποθήκευση, στον εφοδιασμό. Οι πλοιοκτήτες και οι ναυλωτές θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην επιλογή των εταιριών που θα τους εφοδιάζουν με ναυτιλιακά καύσιμα από το τέλος του 2019, διασφαλίζοντας ότι οι προμηθευτές τους διαθέτουν τα πλοία, τις εγκαταστάσεις, την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να ελέγξουν όλες τις παραμέτρους. Η αλλαγή είναι μνημειώδης και οι ναυτιλιακές εταιρίες οφείλουν να είναι καλά προετοιμασμένες, είτε επιλέξουν να συνεχίσουν την λειτουργία με καύσιμα χαμηλού θείου είτε επιλέξουν να εγκαταστήσουν scrubbers, με την συνεπαγόμενη ανάγκη να διασφαλίσουν την διαθεσιμότητα καυσίμων υψηλού θείου.»

Ο κ. Διονύσιος Αντωνόπουλος, General Manager, Marine Solutions, Wartsila, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά τη συμμόρφωση με τα πρότυπα Tier III. Οι καταλύτες αποτελούν μια λύση, για την οποία έχουμε πάνω από δέκα χρόνια εμπειρίας, όπως είναι και οι ρυθμιζόμενοι κινητήρες δύο καυσίμων, οι οποίοι μειώνουν μάλιστα τις εκπομπές που συνεισφέρουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η υιοθέτηση του ΥΦΑ είναι φυσικά μια από τις καλύτερες προοπτικές. Πιθανώς απαιτήσει περαιτέρω κατάρτιση για το πλήρωμα, κάτι που μπορεί όμως να επιτευχθεί με την κατάλληλη εκπαίδευση.»

Ο κ. Αλέξανδρος Παναγόπουλος, CEO, Arista Shipping S.A., εξέφρασε τη πεποίθηση του ότι το ΥΦΑ ως καύσιμο είναι βιώσιμο και αξίζει τις απαιτούμενες επενδύσεις. Το ΥΦΑ δεν περιορίζει απλώς τις εκπομπές, αλλά μέσω του μειωμένου κόστους μεταφοράς που προσφέρει, συνεισφέρει σημαντικά στη βιώσιμη ναυτιλία, παρά τις συγκριτικά αυξημένες, αρχικά, κεφαλαιουχικές δαπάνες σε σχέση με τα συμβατικά πλοία. Η συμμόρφωση με τους όρους των περιβαλλοντικών κανονισμών θα αυξήσει αναπόφευκτα το κόστος όλων των νέων κατασκευών, αλλά αναλόγως με την επιλεχθείσα λύση υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για την επιστροφή αυτής της επένδυσης, για τον πλοιοκτήτη αλλά και την κοινωνία μας. Όπως ήδη έχουμε διαπιστώσει κατά την εξέλιξη από το κάρβουνο, στο πετρέλαιο, και αργότερα στην ηλεκτρική ενέργεια, η μετάβαση στο αέριο αποτελεί το επόμενο σύνορο. Πρόκειται για μια μετάβαση η οποία θα «αλλάξει το παιχνίδι», με τεράστιο περιβαλλοντικό όφελος για τον πλανήτη και τους ωκεανούς του.

Ο κ. Κωνσταντίνος Σταμπεδάκης, Managing Director, ERMA FIRST ESK Engineering Solutions S.A. ανέφερε: «Η μεταφορά ανεπεξέργαστου θαλασσίου έρματος έχει αναγνωριστεί ως μια από τις τέσσερις απειλές των ωκεανών. Η ERMA FIRST, χωρίς να σχολιάζει τις λεπτομέρειες της συνθήκης για την επεξεργασία του θαλασσίου έρματος, ο οποία και είναι εν ισχύ από το Σεπτέμβριο του 2017, ούτε και τις οδηγίες της Αμερικάνικης Ακτοφυλακής, αποτελεί μια λύση, διεθνώς αναγνωρισμένη, σε αυτό το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η ERMA FIRST παρέχει επίσης υποστήριξη στους πλοιοκτήτες οι οποίοι έχουν επωμιστεί με την ευθύνη της επιλογής, εγκατάστασης και λειτουργίας αυτού του νέου εξοπλισμού. Με περισσότερες από 200 εγκαταστάσεις και 180 υπό παραγγελία, η εμπειρία της ERMA FIRST μεγαλώνει σταθερά καθιστώντας το σύστημα της μια ασφαλή επιλογή για όλου του τύπου και μεγέθους πλοίων.»

Mr. Sunil Kopoor, Director, FML Ship Management Limited δήλωσε: «Ζούμε σε μια ενδιαφέρουσα εποχή με πολλές αλλαγές και πολλές επιχειρησιακές, περιβαλλοντικές, και πολιτικές προκλήσεις, καθώς και την πεποίθηση και προσδοκία ότι η ψηφιοποίηση θα λύσει ως δια μαγείας όλα μας τα προβλήματα. Ως διαχειριστής, υπάρχουν ακόμη περισσότερα πράγματα προς εξέταση, όπως η εφαρμογή του νέου εξοπλισμού. Λειτουργούμε πλέον ως σύμβουλοι για τους πλοιοκτήτες, έχουμε επενδύσει στην κατάρτιση του πληρώματος και διαθέτουμε μια ομάδα μηχανικών στα σκάφη ανά πάσα ώρα και στιγμή.»

New Technology and Data Analytics – The Gamechanger for Global Marine Insurance

Ο κ. Christopher M. Payne, Partner, EY Head of Insurance Technology and Alliances for EMEIA – EY, στην παρουσίασή του ανέφερε:

Ζούμε σε μια εποχή στην οποία πολλά από τα πράγματα που δεν ήμασταν σε θέση να ξέρουμε είναι πλέον γνωστά. Το γεγονός αυτό αλλάζει τις βασικές αρχές της εμπορικής ναυτιλιακής ασφάλισης. Ο έντονος ανταγωνισμός στην κορεσμένη αγορά έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλιστές να εξασφαλίζουν μικρότερη απόδοση εν συγκρίσει με τους κινδύνους. Κάθε πτυχή της ναυτιλιακής ασφάλισης παρακολουθείται πλέον σε πραγματικό χρόνο από αισθητήρες IoT – το κύτος, τα μηχανήματα, το φορτίο, τα εμπορεύματα και άλλα…
Η απραξία στη ναυτιλιακή βιομηχανία και ασφάλιση δεν αποτελεί πλέον επιλογή – Η εμπορική ναυτιλιακή ασφάλιση βρίσκεται σε μια περίοδο κοσμογονικών αλλαγών.
Από την αξιολόγηση κινδύνων και την τιμολόγηση βάσει δηλωμένης και σαφούς δημογραφίας – στην αξιολόγηση, τιμολόγηση και διαχείριση κινδύνων βάσει της παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, ακόμη και της εκτιμώμενης συμπεριφοράς.
Η EY βοηθά οργανώσεις να επωφεληθούν από την καινοτομία των τεχνολογικών και των αναλυτικών εργαλείων αιχμής Fintech στη ναυτιλία, και θα μοιραστεί μαζί σας τον τρόπο με τον οποίο οι εξελίξεις θα διαμορφώσουν και θα εξελίξουν την αγορά, δημιουργώντας αυτόν το θαυμαστό, καινούριο κόσμο.

Digitalization & Cybersecurity

Ο Δρ. Μιχάλης Πανταζόπουλος, Managing Director, Liberian Registry – LISCR (Hellas) Ltd. ανέφερε: «Παράλληλα με τη συνεχή και αυξανόμενη ψηφιοποίηση για όλους ανεξαιρέτως τους ναυτιλιακούς φορείς, αυξάνεται και η έκθεση σε δυνητικές απειλές για την κυβερνοασφάλεια. Το ζήτημα έχει επισημανθεί από τις διεθνείς ναυτιλιακές οργανώσεις IMO, USCG, BIMCO, από οργανώσεις νηολόγησης και ταξινόμησης, καθώς και άλλους παρόχους και δέκτες υπηρεσιών στον κλάδο. Η κατάσταση και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη κυβερνοασφάλεια παρουσιάστηκαν εν συντομία, όπως και οι απειλές, τα ευάλωτα σημεία, οι κίνδυνοι, η εξέλιξη των μέτρων προστασίας και πρόληψης, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και η ανάκαμψη ύστερα από κάποιο περιστατικό. Εξετάστηκαν επίσης ο ρόλος και η επιρροή του ανθρώπινου παράγοντα ως μέρος των μέσων προστασίας, στη ξηρά και στη θάλασσα, καθώς και οι εν δυνάμει απειλές. Η κυβερνοασφάλεια στη ναυτιλία, βασισμένη στις αρχές της διαχείρισης κινδύνων, έχει ακόμη δρόμο να διανύσει, φτάνοντας στο σημείο να αποτελέσει κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας, στη ξηρά και στη θάλασσα, με σκοπό μια ευρύτερη νοοτροπία διαδικτυακής ασφάλειας στην υπηρεσία της ναυτιλίας στο σύνολό της.»

Ο κ. Mark O’Neil, President & CEO, Columbia Marlow δήλωσε: «Η ψηφιοποίηση ήταν η λέξη-κλειδί του 2017. Όσοι περάσουν στη ψηφιακή εποχή θα επιβιώσουν, όσοι δεν το κάνουν θα αποτύχουν. Η ψηφιοποίηση πλέον δεν είναι ένα μέσον για να φτάσει κανείς στον στόχο του, είναι ο ίδιος ο στόχος. Λίγοι εξ όσων αντιλήφθηκαν τη σημασία της ψηφιοποίησης κατάλαβαν πραγματικά ότι περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από το λογισμικό τελευταίας τεχνολογίας. Αντιπροσωπεύει την αλληλεπίδραση μεταξύ των διαδικασιών αριστείας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Ακόμη λιγότεροι συνειδητοποίησαν πως ο τελικός σκοπός πρέπει να είναι η Βελτιστοποίηση Υπηρεσιών. Χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα (καινοτομία, διαδικασίες αριστείας, τεχνολογία) είμαστε ικανοί να βελτιστοποιήσουμε τις υπηρεσίες μας, να εξοικονομήσουμε χρόνο και χρήμα, αλλά και να παραμείνουμε ελκυστικοί για τους πελάτες μας. Αν η ψηφιοποίηση είναι το μέσον, η Βελτιστοποίηση είναι ο τελικός σκοπός.»

Ο κ. Βασίλης Μαρίτσας, Manager/Advisory Cyber Security, EY, δήλωσε: «Η κυβερνοασφάλεια διαφέρει από κλάδο σε κλάδο. Έχουμε παρατηρήσει πρόοδο στον τομέα των ναυτικών μεταφορών, χάρη σε παράγοντες όπως η ψηφιοποίηση, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών κ.λπ. Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια πως οι hackers έχουν και εκείνοι περισσότερους πόρους ώστε να είναι αποτελεσματικοί. Δεν βρισκόμαστε πια στην αφετηρία της σχέσης ναυτιλίας και κυβερνοασφάλειας, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε.»

Ο κ. Stephen Cooper, CEO, Fourth Insurance Office, Inc., δήλωσε: «Η ψηφιακή ασφάλιση δεν πρέπει να συγχέεται με την ψηφιακή ετοιμότητα. Επίσης, μια καλή πολιτική κυβερνοασφάλειας δεν θα αποτρέψει απαραίτητα μια σχετική επιχειρηματική απώλεια. Ψηφιακή ετοιμότητα σημαίνει να παραμένει κανείς σε επαγρύπνηση, ενημερωμένος και έχοντας επίγνωση των πόρων που θα χρειαστούν σε περίπτωση εντοπισμού κάποιου απειλητικού περιστατικού. Η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση στις ψηφιακές απειλές προϋποθέτει ενημερωμένη και καταρτισμένη ηγεσία. Η ετοιμότητα έγκειται στο να απευθυνθεί κανείς στους ειδικούς και τους οργανισμούς που θα βοηθήσουν στη ταυτοποίηση της απειλής και την συρρίκνωση της ζημίας. Ενημερωθείτε και επιλέξτε αναλόγως, ώστε να διαπιστώσετε αν και κατά πόσο η ψηφιακή ασφάλιση θα σας διευκολύνει και θα σας βοηθήσει να περιορίσετε το κόστος.»

Ο κ. Howard Hughes, CTO, Tototheo Maritime RIC, stated: «Διαθέτουμε τα εργαλεία για να εφαρμόσουμε μια πολιτική κυβερνοασφάλειας. Αυτό που δεν έχουμε, και είναι ζήτημα μείζονος σημασίας, είναι ο απαιτούμενος χρόνος. Η κυβερνοασφάλεια δεν αποτελεί πανάκεια. Κάτι που μπορεί να αποτελέσει λύση για μια εβδομάδα, ή για έναν μήνα, πρέπει να εξελιχθεί στην πορεία για να παραμείνει αποτελεσματικό. Η κυβερνοασφάλεια πρέπει να γίνει κατανοητή, να συνδυαστεί με το ανθρώπινο δυναμικό και τους πόρους, ώστε να κατηγοριοποιηθούν και να αξιολογηθούν τα υπάρχοντα δεδομένα.»

Marine Digitalization and the Future of Risk

Ο κ. Johan Backas, Managing Director, Eniram, στην παρουσίασή του ανέφερε: «Η Eniram παρουσίασε το Eniram SkyLight 3.0, μια σημαντική αναβάθμιση για την συνδρομητική υπηρεσία παρακολούθησης στόλου. Η υπηρεσία περιλαμβάνει πλέον ειδοποιήσεις στο κινητό και ψηφιακούς αισθητήρες RPM. Το Eniram Skylight 3.0 είναι σχεδιασμένο ώστε να διευκολύνει την αξιοποίηση νέων data-driven επιχειρηματικών ευκαιριών στη ναυτιλία, όπως η έξυπνη ασφάλιση, η παρακολούθηση συντήρησης, και οι υπηρεσίες βελτιστοποίησης συντήρησης κύτους. Η Eniram ανακοίνωσε επίσης μια στρατηγική συνεργασίας με την Concirrus, προσφέροντας την πρώτη πρόταση συνδεδεμένης ναυτιλιακής ασφάλισης, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας μέσω ενεργούς παρακολούθησης της απόδοσης, επιτρέποντας τη μείωση των ασφάλιστρων και παρέχοντας διαφάνεια ως προς τις συνθήκες ασφάλισης και τη συμμόρφωση στη ξηρά και το σκάφος.»

Navigating Chinese Port Inspections

Ο κ. Terence Zhao, President, Singhai Marine Services, στην παρουσίασή του ανέφερε: «Τις τελευταίες δεκαετίες, η παγκόσμια ναυτιλία μεταμορφώνεται σταδιακά από ένα εντατικό θαλάσσιο τοπίο παραδοσιακής εργασίας, σε μοντέρνα, τεχνολογικά προηγμένα «Υπερπλοία» που πραγματοποιούν διεθνείς διαδρομές. Οι συμβάσεις SOLAS, MARPOL, STCW και MLC 2006 έχουν καθορίσει τα σύγχρονα πρότυπα για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Η αυστηρή συμμόρφωση είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Στις μέρες μας οι ναυτικοί πρέπει να μένουν ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις και τα σύγχρονα πρότυπα ώστε να εργάζονται σωστά στο σκάφος. Η παγκόσμια προσφορά Ναυτικών Αξιωματικών προβλέπεται να αυξηθεί σταθερά λόγω της ζήτησης για εναλλακτικές πηγές ποιοτικής εργασίας και οικονομικούς λόγους. Στην Singhai Marine Services, διαχειριζόμαστε ναυτικούς με στόχο το ελάχιστο κόστος διατηρώντας ωστόσο τη βέλτιστη επιχειρησιακή αποδοτικότητα και ασφάλεια. Οι κατάλληλα καταρτισμένοι Κινέζοι Αξιωματικοί, Μηχανικοί και μέλη του πληρώματος ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες.»

Sanctions Compliance in an Uncertain World – A Guide for Shipowners, Charterers and Financiers

Η κα Jane Freeberg Sarma, εταίρος στον όμιλο Reed Smith με βάση τη Νέα Υόρκη, επισήμανε τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις κυρώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, και το πώς αυτές επηρεάζουν τους πλοιοκτήτες, τους ναυλωτές και τους χρηματοδότες, ακόμη κι αν αυτοί δεν εδρεύουν στις Η.Π.Α. Η κα Sarma, επικαλούμενη διάφορα πραγματικά παραδείγματα, προσέφερε συμβουλές στους παράγοντες της βιομηχανίας για τους τρόπους αντιμετώπισης του διαρκώς εναλλασσόμενου τοπίου αναφορικά με τις κυρώσεις, ειδικότερα με τις ειδήσεις να κάνουν λόγο για τεράστια πρόστιμα και το τοπίο στις Η.Π.Α. να παραμένει θολό.

The Future of Shipping

Ο κ. Casper Ryborg, Partner, Global Leader Ports & Shipping, Deloitte στην παρουσίασή του ανέφερε: «Η βιομηχανία της ναυτιλίας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Λίγοι θα βγουν νικητές και το παιχνίδι θα αφορά τη ψηφιοποίηση και τις ενοποιήσεις.»

Consolidation & M&A in Shipping

Ο κ. Michael Kirk, CEO, RMK Maritime επιβεβαίωσε πως οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες διαθέτουν πλεονέκτημα ως προς την αποτίμηση, δεδομένης και της τωρινής κατάστασης στην αγορά. Η συζήτηση κατέδειξε πως οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές αποτελούν τρόπο ανάπτυξης για τις εταιρείες, οδηγώντας συχνά σε μια εντυπωσιακή μεταμόρφωση, μέσω των πλεονεκτημάτων του μεγέθους και του εύρους. Ωστόσο, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές δημιουργούν και μοναδικές προκλήσεις και προβληματισμούς στη ναυτιλιακή αγορά. Ο Michael ανέφερε κάποιες πρόσφατες συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο, αλλά και γενικότερα τα οφέλη και τις προκλήσεις οποιασδήποτε ενοποίησης όσον αφορά την pro-forma στρατηγική και τη κεφαλαιακή δομή.

Global Maritime Clusters – Competitive Advantages & Business Development Opportunities

Ο κ. Clay Maitland, Chairman, New York Maritime (NYMAR); Managing Partner, International Registries, μέσω Webcast, δήλωσε: «Η NYMAR ιδρύθηκε από επιχειρηματίες από όλον τον κόσμο. Η Νέα Υόρκη μοιράζεται κοινά χαρακτηριστικά με άλλα σημαντικά λιμάνια, όπως της Σιγκαπούρης και του Λονδίνου, σε μια άλλωστε παγκόσμια βιομηχανία. Ίσως έχετε ήδη ακούσει πως περίπου το 90% των αγαθών μεταφέρεται μέσω θαλάσσης. Αυτό που συχνά δεν αναφέρεται, είναι πως αυτό ισχύει και για τον ίδιο τον πολιτισμό. Η Νέα Υόρκη είναι μια από τις πιο ποικιλόμορφες πόλεις του πλανήτη, η «πόρτα» προς την αγορά της Βόρειας Αμερικής, και θα συνεχίσει να καλωσορίζει κάθε εταίρο, όπως κάνει εδώ και 300 χρόνια.»

Ο Δρ. Jean-Pie Gauci-Maistre, Managing Partner, Gauci-Maistre Xynou, αναφέρθηκε στους κύριους οικονομικούς παράγοντες στη μαλτέζικη ναυτιλία. Εξήγησε πως η Μάλτα ενσωμάτωσε με φυσικό τρόπο στη νομοθεσία της τις δομές χρηματοδότησης με leasing της άπω ανατολής, γεγονός που έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για την εισαγωγή των εταιρειών της χώρας στο διεθνές προσκήνιο αλλά και για τη νηολόγηση σκαφών υπό τη σημαία της Μάλτας. Ο Δρ. Gauci-Maistre περιέγραψε επίσης τη συνολική εικόνα όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ στη Μάλτα, που έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη του τομέα των ιδιωτικών και εμπορικών γιοτ, καθιστώντας τις εταιρείες της Μάλτας ελκυστικές για συναλλαγές με τις μείζονες οικονομίες, χάρη στις σαφείς και ισχυρές διατάξεις αναφορικά με την διπλή φορολόγηση.

Ο κ. Francis Richardson, Bermuda Shipping & Maritime Authority (BSMA) δήλωσε: «Η Ναυτιλιακή Αρχή Βερμούδων (BSMA) δημιουργήθηκε το 2016 με σκοπό τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού μοντέλου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πλοιοκτητών, των διαχειριστών και των πελατών ανά τον κόσμο. Είναι πραγματικά μια ενθουσιώδης περίοδος για τη ναυτιλία και όλους τους παράγοντες στις Βερμούδες. Ως μια νεοσύστατη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η BSMA ενισχύει τις υπάρχουσες σχέσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος με νέες ιδέες, ευέλικτες επιχειρήσεις, και πολύτιμη τεχνογνωσία. Έχω το προνόμιο να διαθέτω τα ηνία σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή, και ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους εταίρους μας με σκοπό την ανάπτυξη της νηολόγησης στις Βερμούδες, αλλά και την παροχή κινήτρων για όσους εφοπλιστές επιλέξουν το νησί μας για τις δραστηριότητες τους, παρέχοντας ένα πλήρες φάσμα ναυτιλιακών και οικονομικών υπηρεσιών.»

Bank Finance

Ο κ. Stephen Dury,  Partner, HFW, προλόγισε τους ομιλητές και τους έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες προσεγγίζουν τη χρηματοδότηση στη ναυτιλία.

Ο κ. Βασίλης Μαρούλης, Managing Director, Head of Greek Shipping, Citi, stated: «Στην Citibank λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας με βάση την αξιολόγηση κάθε εταιρείας. Αν οι προϋποθέσεις τηρηθούν, και η ταμειακή ροή είναι βιώσιμη, είμαστε πρόθυμοι να παρέχουμε τα απαιτούμενα κεφάλαια.»

Ο κ. Berend R. Paasman, Senior Vice President, Oceans Industries, Shipping, DNB, stated: «Αναζητούμε εδραιωμένους εταίρους με σαφείς αρχές, καθώς και τη θέληση, αλλά και την ικανότητα, ανταπόκρισης στους όρους και στις προϋποθέσεις. Ο τομέας, είτε μιλάμε για ξηρά φορτία είτε για δεξαμενές, για παράδειγμα, δεν μας απασχολεί τόσο, όσο η αποδοτικότητα.»

Ο κ. Δημήτριος Παναγόπουλος, Managing Director, Shipping Finance Greece, DVB Bank, stated: «Από την πλευρά μας διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία στο ναυτιλιακό κλάδο, μιας και αντιπροσωπεύει το 40% του χαρτοφυλακίου μας. Έχουμε ένα μεγάλο εύρος πελατών, βάσει της εταιρικής δομής. Είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε κάθε αίτημα και να παρέχουμε προσωποποιημένες υπηρεσίες για κάθε πελάτη.»

Ο κ. Christian P. Nieswandt, Managing Director, Global Head Shipping, HSH Nordbank, stated: «Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια ανατροφοδοτούμενης κρίσης, η βιομηχανία έχει επιτέλους την ευκαιρία να ανακάμψει, χάρη στο «φρέσκο» χρήμα που επενδύθηκε για νέα πλοία, αρκεί τα νέα κατασκευαστικά συμβόλαια να μην είναι υπερβολικά πολλά.

Η παραπάνω άποψη υποστηρίζεται από την ισχυρή παγκόσμια οικονομία και άρα τη σταθερή ζήτηση. Αυτή η ιδανική συγκυρία μπορεί όμως με ευκολία να καταστραφεί εκ νέου.

Όσο πιο γρήγορα γίνει πραγματικότητα η ανάκαμψη, και όσο πιο πολύ διαρκέσει, τόσο περισσότερο οι τράπεζες θα θελήσουν να επιστρέψουν στη ναυτιλία. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι καλοί πελάτες, με τα σωστά σχέδια, δεν θα δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν τραπεζική χρηματοδότηση.»

New & Alternative Sources of Finance for Shipowners

Ο κ. Stuart McAlpine, Partner, Clyde & Co., δήλωσε: «Είναι πολύ ενδιαφέρον που το πάνελ αποτελείται από 2 τραπεζικούς εκπροσώπους, 2 μη τραπεζικούς οργανισμούς και έναν επενδυτικό σύμβουλο. Η πραγματικότητα είναι πως οι παραδοσιακές τράπεζες έχουν υποχωρήσει, οπότε είναι απαραίτητο να ενημερωθούμε για τις εναλλακτικές».

Ο κ. Ηρακλής Τσιριγώτης, Head of Shipping, Amsterdam Trade Bank, ανέφερε: «Είμαστε σχετικά νέοι παίκτες στον χώρο, είδαμε μια ευκαιρία και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το κεφάλαιό μας. Η λογική μας είναι να επενδύουμε κάθε ποσό με σύνεση, ώστε να μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες μας τα επόμενα χρόνια.»

Ο κ.Omer Donnerstein, Senior Vice President, EnTrustPermal, ανέφερε: «Έχουμε δημιουργήσει το Blue Ocean Fund, ένα ταμείο αφιερωμένο 100% στη ναυτιλία. Οι επενδύσεις μας καλύπτουν μεγάλο εύρος και ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια μέχρι στιγμής. Είναι συμφωνίες τις οποίες οι τράπεζες για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν, οι οποίες, για μας, βάσει και της εμπειρίας μας στη ναυτιλία εδώ και 60 χρόνια, αποτέλεσαν μεγάλες ευκαιρίες.»

Ο κ. Markus Wenker, Head of Ship Finance, Hellenic Bank, δήλωσε: «Μετά την απώλεια δισεκατομμυρίων που υπέστησαν ορισμένες τράπεζες στη ναυτιλία, οι τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές δεν την προτίμησαν την τρέχουσα δεκαετία. Κατά συνέπεια, παρατηρούμε τρεις τάσεις: 1) οι λίγες παραδοσιακές τράπεζες που έχουν παραμείνει συγκεκριμενοποίησαν τη στρατηγική τους, εστιάζοντας σε μεγαλύτερους, εταιρικούς πλοιοκτήτες με τους αντίστοιχους ισολογισμούς, 2) μια σταδιακή μετατόπιση της ναυτιλιακής χρηματοδότησης προς την Ανατολή, με την αύξηση δραστηριοτήτων των τραπεζών και των εταιρειών leasing της Κίνας, και για μη-κινέζικες κατασκευές, και 3) η αγορά δανειοδότησης για τους μικρομεσαίους πλοιοκτήτες που δεν μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες έχει συσταλεί σημαντικά. Αν και η ναυτιλία παραμένει διαχωρισμένη και η πλειοψηφία των πλοιοκτητών βρίσκεται κάπου στη μέση, η φυσική απόκριση στις παραπάνω τάσεις είναι η ανάδυση νέων τραπεζών χωρίς παρελθόν στον χώρο και εξειδικευμένων εμπειρογνώμων όπως η Ελληνική Τράπεζα, αλλά και εναλλακτικοί πάροχοι κεφαλαίου που θα εστιάσουν στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση.»

Ο Nick Roos, Managing Director, Maritime Asset Partners, δήλωσε: «Ο στόχος μας είναι πράγματι να συμπληρώσουμε το πραγματικό επενδυτικό κενό που ήδη αναφέρθηκε από προηγούμενους ομιλητές. Οι παραδοσιακές τράπεζες έχουν επιστρέψει στη ναυτιλία αλλά με λιγότερες και μικρότερες επενδύσεις. Εμείς από την πλευρά μας προσφέρουμε μια εναλλακτική ώστε η αγορά να συνεχίσει να εξελίσσεται.»

Ο κ. Axel Siepmann, Managing Director, BRAEMAR NAVES Corporate Finance, δήλωσε: «Με πολλούς από τους παραδοσιακούς δανειστές στον χώρο της ναυτιλίας να περιορίζονται σε έναν συγκεκριμένο αριθμό πελατών ανωτάτου επιπέδου, η χρηματοδότηση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τις μικρομεσαίες, οικογενειακές επιχειρήσεις. Άλλο δύσκολη όμως, και άλλο αδύνατη. Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές, αλλά οι πλοιοκτήτες πρέπει να επανεξετάσουν τις εταιρικές δομές τους και τον τρόπο που παρουσιάζονται στους δανειστές και τους μισθωτές, με τους τελευταίους να απαιτούν τοπική πρόσβαση. Διαφορετικά, η χρηματοδότηση θα έχει μεγάλο κόστος. Ύστερα από τη συγχώνευση μας με την BRAEMAR έχω περάσει πολύ χρόνο στα γραφεία μας στην Κίνα και τη Σιγκαπούρη, σε συναντήσεις με τις κινέζικες εταιρείες leasing και άλλους χρηματοδότες. Υπάρχουν κεφάλαια για νέες κατασκευές αλλά και εξαγορές μεταχειρισμένων σκαφών. Το κεφάλαιο αυτό μπορεί να ανταγωνιστεί τις παραδοσιακές τράπεζες. Υπάρχουν όμως και νέες, μικρότερες τράπεζες, πρόθυμες να συμπληρώσουν το κενό που αφήνουν όσοι δανειστές μειώνουν το πελατολόγιό τους. Οι τόκοι τους μπορούν να συγκριθούν με τα πιο πρόσφατα ομόλογα στην αγορά.»

Private Equity

Ο δρ. Stefan Rindfleisch, Partner, Ehlermann Rindfleisch Gadow, προλόγισε τους ομιλητές και έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στον καθένα ξεχωριστά.

Ο κ. Arthur Regan, Operating Partner, Apollo Management, δήλωσε: «Αυτή την στιγμή ενδιαφερόμαστε για οτιδήποτε εκτός των νέων κατασκευών. Το ιδεατό σενάριο για μας είναι η εύρεση μιας εταιρείας που υπολείπεται σε κεφάλαιο αλλά, κατά τα άλλα, διαθέτει καλά χαρακτηριστικά. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι μια από τις καλύτερες αγορές για τέτοιου είδους περιπτώσεις. Καλύπτουμε τις κεφαλαιακές ανάγκες ώστε να διευκολύνουμε και να προωθήσουμε τις επιχειρήσεις των συνεργαζόμενων εταιρειών. Είναι ευκολότερο για μας να επενδύσουμε σε έναν εταίρο με μακρά ιστορία, και η Apollo έχει τη δυνατότητα να κατανείμει το κεφάλαιό της σε πολλά σχέδια ταυτοχρόνως.»

Ο κ. Ηλίας Σακέλλης, Partner & Chief Investment Officer, Borealis Maritime, δήλωσε: «Έως σήμερα έχουμε συγκεντρώσει 400 εκατομμύρια σε ιδιωτικές επενδύσεις και 850 εκατομμύρια στο σύνολο της ναυτιλίας, συμπεριλαμβάνοντας τις δεξαμενές, τα δεξαμενόπλοια χημικών προϊόντων και τα πλοία μεταφοράς φορτίου χύδην. Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές: α) Η συνεργασία με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στο εσωτερικό της εταιρείας, β) η συνεργασία με συγκεκριμένο πλοιοκτήτη, και γ) η δική μας περίπτωση, με προτίμηση κατά κύριο λόγο στις μικρές εξαγορές.»

Ο κ. Αλέξης Ατεσλής, Managing Director, Oak Hill Advisors, δήλωσε: «Έχουμε συμμετάσχει σε επενδύσεις ιδιωτικού κεφαλαίου και κοινοπραξίες στον χώρο της ναυτιλίας, τα τελευταία 8 χρόνια. Η εύρεση του κατάλληλου συνεργάτη, η σωστή χημεία, είναι ουσιώδους σημασίας ζητήματα, ώστε να προοδεύσουμε από κοινού. Μπορούμε να συνεισφέρουμε στην ανάλυση δεδομένων, αλλά στο τέλος της ημέρας, ο ρόλος μας είναι η παροχή κεφαλαίου.»

Ο κ. Stephen Seymour, Managing Director, Varde Partners, δήλωσε: «25 χρόνια μετά την έναρξη των επενδύσεων μας, έχουμε ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο στη ναυτιλία. Η δημιουργία μιας προσωποποιημένης και ευέλικτης συνεργασίας έχει μεγάλη αξία. Από τη στιγμή που ως χώρα δεν έχουμε την παράδοση που έχει για παράδειγμα η Ελλάδα, η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη γίνεται ακόμη σημαντικότερη.»

Capital Markets

Ο κ. Robert Lustrin, Partner, Seward & Kissel, δήλωσε: «Οι κεφαλαιακές αγορές στις Η.Π.Α. βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας, αν και μέχρι στιγμής κινείται μεμονωμένα. Η κατάσταση στην Wall Street μοιάζει αισιόδοξη για το μέλλον, ειδικά σε τομείς όπως το ΥΦΑ.»

Η κα Christa Volpicelli, Managing Director, Citi, ανέφερε: «Μέχρι στιγμής οι προβλέψεις για την άνοδο το 2018 έχουν ξεπεραστεί. Πρόκειται για μια καλή ευκαιρία για νέους επενδυτές, αλλά μόνον αν βρεθεί ο κατάλληλος συνδυασμός μεγέθους και δομής.»

Ο κ. Nicolas Duran, Director – Corporate Finance and Partner, Fearnley Securities, δήλωσε: «Θα μπορούσαμε να πούμε πως η περίοδος 2016-2017 ήταν το ναδίρ για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, παράλληλα ωστόσο, κάποιοι κεφαλαιούχοι αναγνώρισαν και εκμεταλλεύτηκαν κάποιες ευκαιρίες. Η Fearnley Securities κίνησε πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στους τομείς των ξηρών φορτίων, των δεξαμενών και των γεωτρήσεων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά και μέσω συναλλαγών με leasing και ομόλογα, η Fearnley Securities βοήθησε τους πελάτες της να αναζητήσουν την ανάπτυξη τη σωστή στιγμή. Βλέπουμε πλέον ένα θετικό momentum στις επενδύσεις γενικότερα και πιστεύουμε πως η ναυτιλία βρίσκεται στον σωστό δρόμο για μια μακρά και σταθερή ανάκαμψη.»

Ο  κ. Todd Wilson, Managing Director – Jefferies LLC, δήλωσε: «Οι επενδυτές ψάχνουν μια αφορμή για να αγοράσουν μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών. Οι ενοποιήσεις αποτελούν θετική εξέλιξη τόσο για τους τραπεζικούς επενδυτές, όσο και για την αγορά στο σύνολο της, ενώ οι συγχωνεύσεις μπορούν να λάβουν χώρα για διαφορετικούς λόγους. Το σημαντικότερο κριτήριο είναι να βρεθεί μια εταιρεία στην οποία αξίζει να γίνει μια επένδυση.»

Ο κ. Eric Schless, Managing Director – Wells Fargo, δήλωσε: «Ρίχνοντας μια ματιά στους αριθμούς, η κατάσταση μπορεί να φανεί δύσκολη, αλλά κοιτώντας τα ποσοστά, τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Στη ναυτιλία, ο ένας τομέας που έχει ακολουθήσει σθεναρά τη χρηματιστηριακή ανοδική συνολική πορεία είναι τα ξηρά φορτία, και όχι το ΥΦΑ όπως θα περίμενε κανείς. Για να αγοράσουν μετοχές, οι επενδυτές αναζητούν μια σαφή προοπτική ανάπτυξης, μεγάλο μέγεθος και φυσικά αξιοπιστία.»

Industry Challenges & The Road Map Ahead

Ο κ. Γιώργος Παλαιοκρασσάς, Partner of International Law Firm Watson Farley & Williams, ήταν εισηγητής σε ένα πάνελ συζητήσεων μεταξύ διακεκριμένων επιχειρηματιών της ναυτιλιακής κοινότητας στην Ελλάδα, οι οποίοι ανέλυσαν την επιβολή των νέων κανονισμών και πως ιστορικά επηρεάζουν τη ναυτιλία, αλλά και αξιολόγησαν τον αντίκτυπο των γεωπολιτικών παραγόντων και των εξελίξεων της αγοράς στην ευημερία της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Οι ομιλητές εστίασαν στην απόκριση της βιομηχανίας σε αυτές τις προκλήσεις και στο πώς αυτές αντανακλώνται στις καθημερινές επιχειρήσεις των ναυτιλιακών εταιρειών.

Πάνελ

Ο κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης, President, European Community Shipowners Associations; CEO, Lavinia Corporation/Laskaridis Shipping Company Ltd., ανέφερε: «Η ευρωπαϊκή και διεθνής ναυτιλία αντιμετωπίζει σήμερα μια δέσμη ουσιωδών προκλήσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αντίθεση μεταξύ των τοπικών και των διεθνών κανονισμών, τα μονομερή ευρωπαϊκά μέτρα ήδη πριν τους κανονισμούς του IMO, η αποφυγή των Διεθνών Συμβάσεων, οι πολιτικές παρεμβάσεις σε έναν διεθνή επιχειρηματικό κλάδο και πολλές άλλες.

Σημαντικά ζητήματα προκύπτουν επίσης από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες (φαινόμενο του θερμοκηπίου, ανακύκλωση κ.λπ.), με τους πολιτικούς, τους νομοθέτες και τους περιβαλλοντολόγους να στρέφουν την προσοχή τους στη ναυτιλία, αλλά και, πολλές φορές, τον λαϊκισμό να επικρατεί έναντι της λογικής, επιστημονικής αξιολόγησης.

Η εφαρμογή των ρυθμιστικών πολιτικών αποτελούν προτεραιότητα: Η ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού στόλου, το κοινωνικό θεματολόγιο, η ευρωπαϊκή ενιαία θυρίδα και η ψηφιοποίηση στη ναυτιλία είναι θέματα τα οποία θα επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο σκέψης στην Ευρώπη για τις ναυτιλιακές πολιτικές.

Επιπλέον, η επισήμανση της καίριας και στρατηγικής σημασίας του ευρωπαϊκού υπερπόντιου στόλου για την παγκόσμια ελεύθερη αγορά και ευημερία αποτελεί προτεραιότητα, και πρέπει να γίνει ένας από τους πυλώνες των ναυτιλιακών πολιτικών μας.»

Ο κ. Γιάννης Πλατσιδάκης, Chairman, INTERCARGO; Managing Director, Anangel Maritime Services Inc, δήλωσε: «Η INTERCARGO ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από τότε, και πλέον αντιπροσωπεύουμε το 20% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς ξηρών φορτίων. Η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς αποτελεί μεγάλο μέρος του στόλου αυτού.

Η ναυτιλία είναι η κατεξοχήν βιομηχανία στην οποία δεν έχει κανείς άλλη επιλογή παρά να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς, εξαιτίας των διαρκών ελέγχων των σκαφών. Κατηγορούμαστε για το ότι δεν είμαστε αρκετά ενεργητικοί, αλλά η αλήθεια είναι πως η άλλη πλευρά πολλές φορές δεν μας ακούει. Η ναυτιλία δεν στηρίζεται από τους πολιτικούς και δεν διαθέτει καλή δημόσια εικόνα. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να εφαρμόσουμε τους νόμους, όταν είναι πρακτικοί και λογικοί, αλλά για παράδειγμα το ανώτατο όριο θείου που θα ισχύσει από το 2020 ήταν εύκολο να θεσπιστεί, αλλά θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τον πραγματισμό».

Ο κ. Νίκος Τσάκος, Chairman, INTERTANKO; President & CEO, Tsakos Energy Navigation, δήλωσε: «Η INTERTANKO αντιπροσωπεύει το 70% του ανεξάρτητου στόλου δεξαμενόπλοιων.

Η ναυτιλία ως βιομηχανία έχει υπάρξει υπεύθυνη και συνεργάσιμη. Πιστεύω πως έχουμε υπερασπιστεί τις θέσεις μας, πως θα υπάρξουν αναταραχές στην αγορά, αλλά επίσης αισιόδοξος ότι τελικά θα βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Ένα πρόβλημα είναι η μείωση των ναυτικών, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια βιομηχανία χωρίς το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.»

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.