Αναγκαία η μείωση της εξάρτησης των εμπορικών σχέσεων Μεξικού- ΗΠΑ

Αναγκαία η μείωση της εξάρτησης των εμπορικών σχέσεων Μεξικού- ΗΠΑ

45
Αναγκαία η μείωση της εξάρτησης των εμπορικών σχέσεων Μεξικού- ΗΠΑ

Σε πρόσφατη δήλωσή της η Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC) επεσήμανε την ανάγκη το Μεξικό να στρέψει την προσοχή του προς τις χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής για τη διεξαγωγή του εμπορίου του.

Στο πλαίσιο ενός business forum που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μεξικό, η γραμματέας της ECLAC, κα Alicia Barcena, τόνισε ότι το Μεξικό πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή του από τις ΗΠΑ, καθώς το 70% των εισαγωγών του προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Από τον περασμένο Αύγουστο το Μεξικό έχει εστιάσει στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA), κατόπιν αιτήματος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πρόεδρος Τραμπ ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση καθώς θεωρούσε ότι το εμπόριο των ΗΠΑ πλήττεται από την εν λόγω συμφωνία.

Από τη μεριά της η κα Barcena αναφέρει ότι το Μεξικό έχει επικεντρωθεί στην επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA εις βάρος του δικού της εμπορίου. Η ίδια τόνισε ότι το Μεξικό μπορεί να στραφεί προς την Βραζιλία, την Αργεντινή και την Χιλή για την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων.

Η κα Barcena τόνισε επίσης ότι το Μεξικό έχει τη δυνατότητα να στραφεί προς τις χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και σε άλλες αγορές για να εισάγει ηλεκτρικές συσκευές δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Τραμπ τον περασμένο Ιανουάριο αύξησε τους δασμούς στις εισαγωγές αντίστοιχων ειδών από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.