Λήψη χαρτών πάγου για τη Βαλτική Θάλασσα

Λήψη χαρτών πάγου για τη Βαλτική Θάλασσα

168
Λήψη χαρτών πάγου για τη Βαλτική Θάλασσα

Του Δρος Νίκου Μαζαράκη, Country Manager της StormGeo Greece A.S.

Το χειμώνα εάν πλέουμε στη Βαλτική, ο σχηματισμός θαλάσσιου πάγου μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά θέματα ασφάλειας στη πλεύση μας. Είναι σημαντικό λοιπόν να ενημερωνόμαστε από τις επίσημες πηγές, για την παγοκάλυψη αλλά και την ποιότητα του πάγου. Η Φιλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία κάθε φθινόπωρο αρχίζει και εκδίδει χάρτες πάγου κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Όταν όμως η παγοκάλυψη διευρύνεται σημαντικά, η έκδοση των χαρτών γίνεται σε καθημερινή βάση. Οι χάρτες αυτοί απεικονίζουν την κατάσταση του πάγου, τη θέση των παγόβουνων και περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα λόγω πάγου.

Τους χάρτες, εάν στο πλοίο έχουμε σύνδεση ίντερνετ, μπορούμε να τους κατεβάσουμε σε μορφή pdf ακολουθώντας του παρακάτω συνδέσμους:

Έγχρωμος χάρτης: http://cdn.fmi.fi/marine-observations/products/ice-charts/latest-full-color-ice-chart.pdf

Α/Μ χάρτης: http://cdn.fmi.fi/marine-observations/products/ice-charts/latest-black-and-white-ice-chart.pdf

Εάν δεν διαθέτουμε σύνδεση ίντερνετ, χρησιμοποιώντας το email του πλοίου, στέλνουμε ένα email στη διεύθυνση query@saildocs.com, αφήνοντας το θέμα κενό και επικολλώντας ένα από τα παραπάνω links στο κείμενο του email. Προσοχή: Αν το email μας έχει υπογραφή, θα πρέπει να τη σβήσουμε!

Αν στο email που στείλουμε η διεύθυνση του χάρτη εμφανίζεται ως hyperlink τότε θα λάβουμε μήνυμα σφάλματος. Θα πρέπει το link στο email που θα στείλουμε να είναι απλό κείμενο και όχι σύνδεσμος!
Στέλνοντας το email μετά από λίγο θα λάβουμε μία απάντηση, όπου συνημμένος θα είναι ο χάρτης πάγου. Το μέγεθος του αρχείου είναι περίπου 1.4 ΜΒ.

Για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε τις οδηγίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.