Η γεώτρηση ενεργειακού πεδίου στην Κύπρο δημιουργεί θετικές προσδοκίες

Η γεώτρηση ενεργειακού πεδίου στην Κύπρο δημιουργεί θετικές προσδοκίες

106
Η γεώτρηση ενεργειακού πεδίου στην Κύπρο δημιουργεί θετικές προσδοκίες

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο υπουργός ενέργειας της Κύπρου, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφορικά με τα αποτελέσματα της γεώτρησης του ενεργειακού κοιτάσματος «Καλυψώ» το οποίο βρίσκεται στο τεμάχιο 6 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι γεωτρήσεις στο συγκεκριμένο κοίτασμα πραγματοποιούνται από τον ενεργειακό κολοσσό της Ιταλίας, Eni. Εφόσον οι προσδοκίες πραγματοποιηθούν τότε ενδέχεται το συγκεκριμένο ενεργειακό κοίτασμα να είναι παρόμοιο με το κοίτασμα Zohr, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου της Μεσογείου.

Το υποθαλάσσιο κοιτασμα Zohr, το οποίο βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, ανακαλύφθηκε το 2015 από την ΕΝΙ και εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας θα εξάγει ημερησίως 2 δις κυβικών ποδιών φυσικού αερίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λακκοτρύπης απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το κοίτασμα, προσθέτοντας ότι είναι πολύπλοκη η μορφολογία του συγκεκριμένου μέρους, ώστε να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιβεβαιωθεί ή όχι η αξία του συγκεκριμένου κοιτάσματος. Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για μια παρομοίου τύπου γεωλογία με το αιγυπτιακό κοίτασμα Zohr.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MIKE NELSON

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.