Μειώνεται σημαντικά η δύναμη των νοτιοκορεάτικων ναυπηγείων

Μειώνεται σημαντικά η δύναμη των νοτιοκορεάτικων ναυπηγείων

198
Μειώνεται σημαντικά η δύναμη των νοτιοκορεάτικων ναυπηγείων

Φαίνεται ότι η νοτιοκορεάτικη ναυπηγική βιομηχανία βιώνει μία περίοδο ανακατατάξεων. Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της Korea Offshore and Shipbuilding Association ο αριθμός του εργατικού δυναμικού στα ναυπηγεία της χώρας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ συγκριτικά με τον αριθμό του 2015, χρονιά που το σύνολο των νοτιοκορεάτικων ναυπηγείων απαριθμούσε 200.000 εργάτες.

Το περασμένο έτος ο συνολικός αριθμός των εργατών που απασχολούνταν στα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας ανερχόταν σε 130.000 και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Korea Offshore and Shipbuilding Association ο αριθμός αυτός μέχρι τα τέλη του 2018 θα έχει φτάσει τους 100.000 εργάτες.

Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτήν την σημαντική μείωση του εργατικού δυναμικού είναι σαφώς η αναδιάρθρωση των ναυπηγείων, αλλά και η αυξανόμενη χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων.

Επιπλέον παρατηρείται και μία μείωση στον αριθμό των έμπειρων εργατών που απασχολούνται στα ναυπηγεία της χώρας, σύμφωνα με την Korea Offshore and Shipbuilding Association, καθώς είναι εξαιρετικά λίγοι εκείνοι που έχουν προϋπηρεσία σχετική άνω των 10 ετών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Clarksons, το περασμένο έτος τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας έλαβαν το 27,7% των παγκόσμιων παραγγελιών, κατέχοντας την δεύτερη θέση μετά την Κίνα που δέχθηκε το 40% αυτών.

Την ίδια ώρα η Eximbank (Export- Import Bank of Korea) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω σχέδια οικονομικής αναδιάρθρωσης της νοτιοκορεάτικης ναυπηγικής βιομηχανίας, μέσω συγχωνεύσεων ορισμένων ναυπηγείων της χώρας, όπως αυτών του Sungdong Shipbuilding and Marine Engineering με την STX Ofshore and Shipbuilding.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.