Ανοίγουν και πάλι οι θαλάσσιες οδοί για το πετρέλαιο της Λιβύης

Ανοίγουν και πάλι οι θαλάσσιες οδοί για το πετρέλαιο της Λιβύης

136
Ανοίγουν και πάλι οι θαλάσσιες οδοί για το πετρέλαιο της Λιβύης

Η Royal Dutch Shell Plc και η BP Plc προχωρούν σε συμφωνίες με την κυβέρνηση της Λιβύης προκειμένου να αγοράσουν αργό πετρέλαιο από την χώρα, καθώς η πετρελαϊκή παραγωγή της τελευταίας έχει ανακάμψει σημαντικά.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα βελτιωμένα επίπεδα ασφάλειας που επικρατούν πλέον στην χώρα, αποτελούν ένα πρόσφορο έδαφος για την πραγματοποίηση επενδύσεων από πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg η Shell έχει έρθει σε συμφωνία με τη National Oil Corp., την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης, για πρώτη φορά από το 2013. Συγκεκριμένα το Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2017,  πρόκειται να μεταφερθεί φορτίο των 600.000 βαρελιών πετρελαίου από το λιμάνι του Zueitina σε εγκαταστάσεις της Shell. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι και η BP έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τη National Oil Corp. για το 2018.

Η πετρελαϊκή παραγωγή της Λιβύης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, κατά την διάρκεια του περασμένου έτους έφτασε στα ανώτερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ωστόσο η παραγωγή της χώρας κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή που βρισκόταν στην εξουσία ο Μουαμάρ αλ Καντάφι.

Επιπλέον η συμφωνία των χωρών- μελών του OPEC να περιορίσουν την παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή δεν αφήνει περιθώρια στη Λιβύη να αυξήσει περαιτέρω, τουλάχιστον προσωρινά, την παραγωγή πετρελαίου της.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg η μέση ημερήσια παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης ανήλθε σε 828.000 βαρέλια/ημέρα κατά τη διάρκεια του 2017.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/SABRI ELMHEDWI

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.